Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Provrörsbefruktning allt säkrare

Annons

Den ökade risken för att barn föds för tidigt efter provrörsbefruktning har nästan försvunnit sedan svenska läkare valt att plantera in ett befruktat ägg i livmodern. Det framkommer i den senaste kartläggningen om provrörsbefruktning i Sverige.
– Nu har vi sedan fem år tillbaka tagit bort den risken nästan helt genom att gå in för att enbart sätta in ett embryo i taget. Det är vi faktiskt världsledande i Sverige med att göra. Nu har vi kunnat visa att det resulterar i en nästan eliminering av de här riskerna. Det känns väldigt viktigt och betydelsefullt, säger K-G Nygren, fertilitetsläkare vid Sophiahemmet.

Tidigare har provrörsbefruktning ofta lett till att flera barn föddes, tvillingar, trillingar och ibland fyrlingar. Anledningen till att detta skedde var för att läkarna då planterade in flera ägg för att öka chanserna för att behandlingen skulle lyckas, men det ledde också till att barnen&nbspofta föddes för tidigt. På uppdrag av Socialstyrelsen har forskarna följt de 32 000 provrörsbefruktade barn som fötts i Sverige fram till 2007 för att se om behandlingen har medfört några risker. Och det forskarna kunde konstatera var att förutom att det finns en mindre överrisk för missbildningar, så har risken för förtidig förlossning och högt blodtryck hos mammorna minskat.

Annons
Annons

Antalet provrörsbefruktade barn ökar, och hittills har det fötts 40 000 i Sverige och fyra miljoner i hela världen. Världshälsoorganisationen oroas dock över att säkerheten och tillgång till fertilitetsbehandling varierar kraftigt i världen. I Sverige varierar reglerna till exempel för hur många provrörsförsök man får och hur gammal man får vara för äggdonation, och detta leder till att flera hundra svenska par söker sig utomlands, säger K-G Nygren till Ekot.
– I dag i Sverige tror vi att det ungefär är 200 par om året som åker utomlands för att få äggdonation som alltså egentligen är tillåtet i Sverige. Och att kanske 300-400 ensamstående kvinnor åker utomlands, främst till Danmark, inte för IVF utan för insemination, och skälet är att det inte är tillåtet för oss att behandla ensamstående kvinnor, säger K-G Nygren, fertilitetsläkare vid Sophiahemmet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.