Nytt vapen i kampen mot bröstcancer
Forskare vid Uppsala universitet har lyckats visa hur ett terapeutiskt vaccin kan få en stor roll i kampen mot bröstcancer. Terapeutiska vacciner skiljer sig från vanliga vacciner genom att de botar eller minskar lidandet hos personer som redan drabbats av sjukdom. Forskningen har genomförts på möss med metastaserande bröstcancer men kan användas även för andra cancerformer, eftersom målmolekylen ED-A som vaccinet angriper finns i många olika typer av tumörer. En annan fördel med vaccinet är att det skulle innebära en lägre kostnad för sjukvården än dagens cancerbehandling.
– Sammanfattningsvis anser vi att terapeutisk vaccination skulle kunna ge en ny, kraftfull och kostnadseffektiv behandlingsstrategi för solida tumörer och metastaserande cancer, säger forskaren Anna-Karin Olsson i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.
Hiv och åldrande – Avsnitt 1: ”Att kunna diskutera att åldras med välbehandlad hiv är ju fantastiskt”
Medicinska framsteg har gjort det möjligt för många med hiv att leva ett långt och friskt liv, men det kvarstår en rad utmaningar. Här får du möta Inger Forsgren som har levt med hiv sedan 80-talet och Göran Bratt som är pensionerad läkare och hivexpert.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu