Nya miljögifter i modersmjölk
Ammande spädbarn får i sig allt mindre halter av PCB, som de får i sig med bröstmjölken. Det visar en studie som gjorts av Karolinska institutet och Livsmedelsverket, där det samtidigt framkommer att förekomsten av nya, farliga gifter, som bromerade flamskyddsmedel ökar.
– Bromerade flamskydd har en rad olika negativa faktorer. Det farligaste är väl egentligen att de går rakt in i de kemiska processerna i kroppen. De är hormonrubbande bland annat. Vi vet till exempel att de påverkar fertiliteten hos en del djur, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden.
Totalt har 335 kvinnor medverkat i studien, och bland dessa har forskarna kunnat se att halterna av gamla miljögifter som PCB och dioxiner minskat i modersmjölken. Men samtidigt som vissa miljögifter minskat märks nya gifter, som högbromerade flamskyddsmedel som till exempel finns i våra kläder, möbler och elektronik. Dessutom hamnar flamskyddsmedel i naturen genom utsläpp och därmed får vi det också i den mat vi äter. Fet fisk från Östersjön har till exempel höga halter och via modersmjölken får små barn betydande mängder i sig. Ingemar Pongrants, forskare vid Karolinska institutet, ser att detta kan få konsekvenser på lång sikt.
– Vi känner inte av några akuta effekter. Det är inte så att vi blir sjuka mer eller mindre direkt. Det som vi inte vet däremot, är vad den här långtidsexponeringen kan innebära för faror, om kanske 10, 20, 30, 40 år, säger Ingemar Pongrants.
Karolinska institutet och Livsmedelsverkets studie uppmanar flickor och kvinnor i fertil ålder att exempelvis inte äta fet fisk från Östersjön. Lasse Gustavsson på Världsnaturfonden, menar att det går att begränsa exponeringen av högbromerat flamskyddsmedel något, genom att till exempel köpa miljömärkta produkter.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu