Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många HS-drabbade lider i tysthet

Omkring en procent av befolkningen har hudsjukdomen hidradenitis suppurativa (HS). Men få patienter som uppsöker sjukvården för sina besvär får en diagnos, det visar resultaten från en ny undersökning som AbbVie genomfört tillsammans med Netdoktor.

Publicerad den: 2015-06-26

Annons

Den kroniska hudsjukdomen hidradenitis suppurativa (HS) drabbar främst kvinnor i fertil ålder. Det är en inflammatorisk sjukdom som orsakar bölder, knölar och/eller varbildning i huden på armar, ljumskar, underliv eller under brösten.

Trots att närmare en procent av befolkningen lider av HS är sjukdomen relativt okänd. Under juni månad har biopharmaföretaget AbbVie genomfört en undersökning i samarbete med Netdoktor där fler än 800 personer har deltagit, vilka har återkommande besvär som tyder på HS. Resultatet pekar på att många svenskar lider av sjukdomen i tysthet - endast hälften av deltagarna uppger att de har uppsökt läkare för sina besvär. Undersökningen visar även att HS är en underdiagnostiserad sjukdom - bara en tredjedel av dem som sökt läkare fick en diagnos, och då oftast HS.

Sjukdomen HS drabbar även psyket

Tre av fyra som svarat på webbundersökningens frågor säger att HS har en negativ inverkan på deras livskvalitet. 70 procent svarar att sjukdomen HS hindrar dem från närhet till en annan person, på grund av smärta, hudförändringarnas utseende eller oro för dålig lukt.

Annons
Annons

– HS drabbar inte bara huden, den drabbar också psyket. Många HS-patienter lider av ångest och depression, säger Hassan Killasli som är biträdande överläkare vid Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Det är ännu inte klarlagt vad som ligger bakom HS. Men eftersom det är en inflammatorisk sjukdom finns en koppling till immunförsvaret, samt avvikelser i hårsäckarna. Det kan också finnas ett samband till könshormoner då sjukdomen främst drabbar kvinnor i fertil ålder.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.