Livmodertransplantation kan ge möjlighet för barnlösa
Världens första transplantation av en mänsklig livmoder kan bli verklighet i Göteborg, tror forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Transplantation av en livmoder skulle exempelvis kunna vara ett alternativ till adoptioner eller surrogatmödrar, rapporterar Ekot.
Enligt professor Matts Brännström vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, kommer de första testerna på människor kunna genomföras om ett par år.
– Det vi har visat nu är att man kan uppnå en graviditet i en transplanterad livmoder från en individ till en annan. Det har vi visat i djurstudier med råttor. Det är första gången det visas i världen och man kan säga att det har ansetts vara det mest kritiska steget för att kunna uppnå en klinisk behandling, säger han till Ekot.
Matts Brännström har under tio års tid lett en arbetsgrupp som forskat kring möjligheten att hjälpa barnlösa kvinnor genom att transplantera in en ny livmoder. Hittills har tester genomförts på råttor, möss och grisar och nu kommer man att genomföra tester på babianer som liknar människan ännu mer än till exempel råttor och möss.
Men trots att det nu visats att transplantationen har fungerat är det ännu oklart om metoden även kan användas på människan.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
– Vi måste forska vidare och min bedömning är att det har gjorts så mycket forskning nu så att det kanske ligger inom ett par års framtid innan det görs en klinisk procedur, säger Matts Brännström till Ekot.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu