Kvinnor drabbas av bukfetma efter klimakteriet
Kvinnor och män anlägger fetma på olika sätt, till exempel motsvarar mannens runda mage en kvinnas runda rumpa. Men förutom detta går skillnaden också inåt, män får fett som stannar inne runt organen, medan kvinnans fetma blir ett allt tjockare täcke runt hela kroppen.
Studier visar att bukfetman som män ofta tenderar att få är mer knuten till överviktssjukdomar. I dessa fall går hormoner från fettcellerna direkt till bland annat levern, där fettet åstadkommer inflammation. Kvinnans fetthormoner och andra sidan skickas ut i blodomloppet, där det inte gör så stor skada jämförelsevis. I alla fall tills en kvinna når klimakteriet och östrogenet försvinner ur kroppen. Östrogen är nämligen det könshormon som skyddar kvinnor från bukfetma, och som män sällan har höga halter av. Men efter klimakteriet sitter alltså kvinnan i samma båt som männen och bör därför tänka på att äta mindre.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu