Könet avgjorde inte kvalitet på hjärtvården
Kvinnor får inte sämre hjärtsjukvård än män, visar en ny svensk avhandling. Det är överläkare och doktoranden Joakim Alfredsson vid Linköpings universitet som har granskat data om 53 000 patienter som lades in på hjärtintensivavdelningar under åren 1998 till 2002. Samtliga hade drabbats av instabil kärlkramp eller lindrig hjärtinfarkt.
Männens genomsnitt var 73 år och de kvinnliga patienterna var i genomsnitt 78 år gamla.
– Skillnaden i ålder är viktig, eftersom den påverkar hur vi behandlar patienten. När vi justerar materialet statistiskt och sorterar bort åldersfaktorn är skillnaden i dödlighet bortsopad. Då ser vi att kvinnorna till och med klarar sig bättre på sikt, säger Joakim Alfredsson i ett pressmeddelande.
Vad gäller behandlingen fick männen mer läkemedel än kvinnorna, men när patienternas ålder tagits i beräkning fanns ingen skillnad. Av de 570 patienterna som ingick i undersökningen hamnade 69 procent av männen och 56 procent av kvinnorna på en hjärtintensivavdelning. Skillnaden mellan könen försvann alltså när patienternas ålder räknades in.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu