Injektioner med antikropp – färre frakturer
Kvinnor med benskörhet minskade risken att få en fraktur på en ryggkota eller höften om de behandlas med monoklonal antikropp, denosumab. Totalt har 7 868 kvinnor från ett flertal länder, bland annat Sverige, medverkat i en studi som publiceras i New England Journal of Medicine. De kvinnliga deltagarna var mellan 60 och 90 år och samtliga hade konstaterad benskörhet i höft eller ländryggskotor. Inför studien slumpades kvinnorna till att antingen behandlas med injektioner av denosumab var sjätte månad under tre år eller till placebo.
Studieresultaten visar att 2,3 procent av kvinnorna i denosumabgruppen efter tre års tid hade en konstaterad fraktur i någon ryggkota, jämfört med 7,2 procent bland dem som fick placebo. Konkret innebär detta en riskminskning med 68 procent och den relativa riskminskningen för att drabbas av höftfraktur var 40 procent, där 0,7 procent i denosumabgruppen drabbades och 1,2 procent av dem som fick placebo. Forskarna från University of California San Fransisco, som ligger bakom studien har dock inte kunnat se någon ökad risk för cancer, infektioner, hjärt-kärlsjukdom eller några andra oönskade sidoeffekter på grund av denosumabinjektionerna. Men de kan konstatera att denosumab stod för en riskminskning som kan jämföras med bistofosfonaten zoledronat när den injiceras.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu