Hormonterapi ökade risken för kranskärlssjukdom
Behandling med östrogen och progesteron efter klimakteriet kan leda till en ökad risk för kranskärlssjukdom under de närmsta sex åren av behandling. Det menar en grupp forskare, vid bland annat Harvard Medical School i Boston, USA. De har analyserat data från den omtalade WHI-studien som presenterades år 2002. I den studien framgick det att kombinationsbehandling med östrogen och progesteron hos postmenopausala kvinnor ökar risken för att drabbas av kranskärlssjukdom.
Den nya analysen omfattar totalt 16 608 kvinnor som samtliga passerat klimakteriet, varav ungefär hälften lottades till daglig hormonbehandling med östrogen och progesteron under åren 1993 till 1998, medan resten av kvinnorna fick placebo.
Studieresultaten visar att kvinnor som påbörjade hormonbehandlig inom tio år efter menopause, var risken för kranskärlsjukdom förhöjd med 29 procent under de två första åren av behandling. Cirka sex år efter behandling kvarstod riskökningen och därefter sågs en möjligt hjärt-kärlskyddande effekt av hormonerna. Forskarnas slutsats är således att tillförseln av östrogen och progesteron inte verkar minska hjärt-kärlrisken under de första sex åren när behandlingen påbörjades nära menopause. Och eftersom de flesta kvinnorna tar hormonerna under en relativt kort tid kan man inte förvänta sig någon hjärt-kärlskyddande effekt av behandlingen.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu