Hormonbehandling även till kvinnor över 80 år
Efter rapporter från USA i början av 2000-talet om ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och bröstcancer minskade hormonbehandling för övergångsbesvär dramatiskt. Sedan dess rekommenderas behandling enbart för svåra besvär med så låg dos som möjligt och under en begränsad period direkt efter menopausen, när menstruationen har upphört.
Nu visar en studie från Linköpings universitet att även kvinnor över 80 år ordineras och använder hormonbehandling.
– Det var oväntat att kvinnor 30 år efter menopausen fortfarande behandlas för övergångsbesvär, även om vi av erfarenhet vet att även äldre kvinnor kan känna av besvären, säger Mats Hammar som är professor i gynekologi och har lett studien.
Övergångsbesvär kan vara långvariga
Studierna bygger på data från en rad nationella register, bland annat uppgifter i läkemedelsregistret om recept på hormonbehandling som hämtades ut mellan 2005 och 2011 av kvinnor över 40 år. I åldersgruppen 80 år och äldre, som ingår i en första delstudie, hämtade under dessa fem år omkring 3000 kvinnor ut recept på medelstark hormonbehandling.
– Vi vet att behandlingen oftast ordinerats av gynekologer och allmänläkare, men vi känner inte till kvinnornas symtom eftersom de inte framgår av läkemedelsregistret, konstaterar Mats Hammar.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Han tillägger att det troligen oftast inte rör sig om förebyggande behandling mot till exempel benskörhet utan om behandling av klassiska övergångsbesvär. Det är besvär som ofta beskrivs som kortvariga, men den aktuella studien visar, liksom en tidigare studie bland 85-åriga kvinnor, att besvären kan vara mycket långvariga hos en del kvinnor och kräva aktiv behandling.
Av studien framgår också att ungefär var sjätte kvinna i samma åldersgrupp hade ordinerats lokal behandling med östrogen för slemhinnebesvär i slidan och urinblåsan.
– Det är en behandling i princip helt utan biverkningar och som rekommenderas för äldre kvinnor, säger Mats Hammar.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu