God kost skyddar fostret mot diabetes
Gravida kvinnor som äter grönsaker varje dag under graviditeten ger sitt barn ett bättre skydd mot diabetes typ 1, den kroniska varianten av sjukdomen. Det visar en studie som gjorts vid Sahlgrenska akademin och Hälsouniversitetet i Linköping.
– Det är första studien som visar ett samband mellan ett grönsaksintag under graviditeten och risken för barnet att senare utveckla diabetes, säger Hilde Brekke, forskare och klinisk näringsfysiolog, till Göteborgs-Posten.
Totalt ingick 6 000 femåringar i studien om sambandet mellan gravida kvinnors kost och diabetes hos barn. Mammorna har svarat på ett 30-tal frågor om sina kostvanor under graviditeten, och senare har barnens blod analyserats. Vid fyra års ålder hade tre procent av barnen förhöjda nivåer av antikroppar som angriper de insulinbildande cellerna, vilket innebär att de har en något ökad risk att utveckla diabetes.
Studieresultaten visar att bland de barn vars mammor sällan ätit grönsaker hade dubbelt så många antikroppar eller diabetes, jämfört med barn till mammor som hade ätit grönsaker varje dag. Men samtidigt medger forskarna att studien har vissa svagheter. Till exempel har man inte ställt frågor till kvinnorna om hur ofta de äter frukt och bär eller deras vikt.
– Grönsaksintaget kan vara en livsstilsmarkör, peka på ett mer hälsosamt beteende, säger Hilde Brekke, som hoppas att andra forskare ska bekräfta och förklara sambandet i nya studier.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu