Forskning: Så påverkas hjärnan av sköldkörtelsjukdom
Trots behandling är det inte ovanligt att patienter med Graves sjukdom, som ger förhöjda värden av sköldkörtelhormoner, påverkas av problem i vardagen. Det handlar om oförmåga att hålla många bollar i luften, trötthet, minnesproblem och stresskänslighet. För att kunna utforma mer specifika behandlingar ska forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset nu kartlägga vad som händer i hjärnan vid denna autoimmuna sjukdom. Det skriver Sköldkörtelförbundet i ett pressmeddelande.
Varje år drabbas omkring 2 100 personer, främst kvinnor, av sköldkörtelsjukdomen Graves. En av dem är Jennifer Jaffa Williams som fick sin diagnos för fyra år sedan. Trots att hon får behandling påverkar sjukdomen Jennifers liv mycket och hon upplever att hennes problem inte tas på allvar av sjukvården.
– Sjukvården släpper en som en het potatis när det inte finns mer läkemedel att ge. Vi måste få läkarna att gå mer på måendet, och att lyssna på patienterna. För hur det än är så känner man sin egen kropp, och man vet om det är något som inte stämmer, säger hon i ett pressmeddelande från Sköldkörtelförbundet.
För Jennifers del handlar det om att minsta lilla stress, påfrestning eller dålig sömn gör att hon börjar glömma saker och blir fysiskt sjuk med hjärtklappning och skakningar. Enligt förbundet är hon inte ensam. Uppemot var tredje patient med Graves sjukdom upplever liknande problem.
Utforma specifika behandlingar vid Graves
Genom den så kallade Cogthy-studien hoppas forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset kunna ta reda på hur Graves påverkar hjärnan. Syftet är att komma vidare när det gäller att utforma specifika behandling.
– Vi vet inte varför vissa får kvarstående problem och andra inte. Kanske handlar det om en genetisk sårbarhet eller något i autoimmuniteten. Det finns också forskning som visar att psykiska sjukdomar är vanligare hos de som får Graves, både före och efter diagnos, säger Helena Filipsson Nyström, universitetssjukhusöverläkare vid sjukhuset och docent vi Sahlgrenska Akademin, i pressmeddelandet.
Livet med hiv – Nytt avsnitt: ”Jag känner mig inte bekväm med att gå till vårdcentraler”
Två berättelser om att leva med hiv som ung. “Alice” och Gustav delar med sig av sina tankar om öppenhet, samhällets okunskap och den viktiga kampen mot stigmat. I samtalet deltar även Victor Westergren från Venhälsan i Stockholm.
Forskningen bygger på magnetkameraundersökning som mäter volymen av centrala delar och blodflödesmätning över pannloberna, samt psykologiska undersökningar såsom livskvalitetuppskattningar. Studien omfattar patienter med Graves sjukdom som jämförs med en kontrollgrupp. De första resultaten från studien väntas komma redan senare i år.
-
Sköldkörtelförbundet - http://www.mynewsdesk.com/se/skoeldkoertelfoerbundet/pressreleases/skoeldkoertelsjukdom-saetter-spaar-i-hjaernan-2711247
Kommentera denna artikel
Ja, jag sökte på rehabilitering vid Graves. Orken tar slut, känner sig förvirrad,fokus o koncentration är det svårt med, talet ģår inte att lita på mm. Kort sagt kan man säga att man kan inte längre lita på sig själv längre. Man vill så mycket men kroppen men man bestämmer inte längre över sin egen kropp.
Smärtan i kroppen gör att man klarar inte av att göra enkla vardagsgöromål. Mataffären med mycket folk är rena skräcken.
Så många varför!
Hej Ingrid!
Hypertyreos brukar delas upp i två typer. Den ena är Graves sjukdom och den andra är knölstruma. / Elina Mattsson, redaktör
Glad att det forskas mer av denna sjukdom, som man vet såå lite om, som så många lider av och såå gammalt.
Graves-är det en variant av hyper- eller hypotyreos?
Inga har kommenterat på denna sida ännu