Ny forskning visar att kvinnor som före slutet av sin första graviditet fått havandeskapsförgiftning löper förhöjd risk att barnet vid nästa graviditet ska födas för tidigt, växa dåligt eller dö i livmodern. Det är forskare vid Akademiska sjukhuset och Karolinska Institutet som funnit detta samband, rapporterar Upsala Nya Tidning.
Totalt har forskarna analyserat data om 354 000 kvinnor som under en 14-årsperiod väntat barn minst två gånger. Av dessa hade 12 000 havandeskapsförgiftning vid sin första graviditet. Enligt forskarnas upptäckt löpte de kvinnor som hade utvecklat havandeskapsförgiftning före den 37:e graviditetsveckan nästan dubbelt så stor risk att vid nästa graviditet få komplikationer – som att moderkakan till exempel skulle lossna, att barnet skulle födas för tidigt eller dö i livmodern. Däremot gällde inte detta samband bland de kvinnor som drabbades av havandeskapsförgiftning i ett senare skede av graviditeten, skriver UNT.
– Det är också viktigt att understryka att de allra flesta kvinnor som haft havandeskapsförgiftning, trots de mer än fördubblade riskerna, inte har några komplikationer under nästa graviditet, säger överläkare Anna-Karin Wikström till tidningen.
SPONSRAD AV POSITHIVA GRUPPEN
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Lyssna här »
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu