För mer träffsäker behandling av bröstcancer
– Vi kommer att testa tumörvävnad från patienter som diagnostiserats för bröstcancer mot olika läkemedel i en provplatta. Metoden som används, FMCA (fluorometric microculture cytotoxicity assay), är utarbetad i Uppsala och gör det möjligt att svara på om tumören är känslig eller okänslig för en viss behandling. Genom att vid samma tillfälle testa hur tumören svarar mot många olika cancerläkemedel, både cytostatika och andra mediciner, kan vi få en personlig ”resistensprofil” för varje tumör, säger Henrik Lindman, docent och överläkare i onkologi på Akademiska sjukhuset som ansvarar för projektet.
Nästa steg blir att jämföra tumörernas resistensprofiler med genprofiler. Syftet är att kunna se om det går att finna gener som tyder på känslighet eller okänslighet för en viss cancerbehandling. Vidare kommer forskarna att komparera resultatet från resistenstestet med hur effekten av en vidd behandling skiljer sig åt mellan patienterna. Målet är att ersätta standardmodellen och istället hitta genprofiler som hjälper till att skräddarsy behandlingarna vid bröstcancer på ett betydligt bättre sätt än idag.
– Även om vi inte hittar samband mellan genprofiler och särskild känslighet mot olika behandlingar kan FMCA-metoden på sikt hjälpa oss utveckla nya cancermediciner. Här finns en möjlighet att brygga över utvecklingen av nya cancermediciner från djurmodeller med odlade cellinjer till en större mängd riktiga cellinjer som testats systematiskt i laboratorium. Dessa nya behandlingskombinationer kan sedan testas i kliniska studier, säger Henrik Lindman.
Hiv och åldrande – Avsnitt 1: ”Att kunna diskutera att åldras med välbehandlad hiv är ju fantastiskt”
Medicinska framsteg har gjort det möjligt för många med hiv att leva ett långt och friskt liv, men det kvarstår en rad utmaningar. Här får du möta Inger Forsgren som har levt med hiv sedan 80-talet och Göran Bratt som är pensionerad läkare och hivexpert.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu