Färre kvinnor dör i samband med förlossning
För första gången på trettio år sjunker nu mödradödligheten. Enligt en ny medicinsk studie har antalet kvinnor som dör i samband med förlossning blivit 35 procent färre. Men Anneka Knutsson, avdelningschef på SIDA, är ändå inte nöjd.
– Till att börja med är det oerhört glädjande med positiva tendenser, det är en god utveckling. Samtidigt är det så att 99 procent av fallen sker helt i onödan och enkelt kunde avhjälpas om det bara fanns resurser, säger Annika Knutsson på Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, SIDA.
Det är på universitetet i Washington och Brisbane som studien är genomförd. Forskarna har samlat statistik från 181 länder och observerat mödradödlighetens utveckling från 1980 till 2008 varpå de har sammanställt informationen i en databas.
Forskarna upptäckte ungefär 342 900 fall av mödradödlighet under 2008. Trettio år tidigare var motsvarande siffra 526 300 fall. Enligt studien beror de positiva siffrorna på att det föds färre barn än tidigare, att människors inkomster är högre, att fler kvinnor är utbildade och att det finns en större tillgång till professionell hjälp vid förlossning. Men Annika Knutsson höjer ett varningens finger.
– Även om man har använt sig av tillförlitliga metoder, går det inte att bortse från det faktum att det är fortsatt svårt att mäta mödradödlighet. Många fall registreras eller räknas inte, av sådana anledningar som att mödrarna väljer att föda i hemmet.
I dag svarar Indien, Nigeria, Pakistan, Afghanistan, Etiopien och Kongo-Kinshasa, för 50 procent av alla fallen i mödradödlighet. I Sverige dör en svensk på 17 400 i samband med graviditet, i Indien är antalet en på 70 och i Nigeria är siffran en på 18, enligt siffror från Unicef.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu