En av fem svenskar har högt blodtryck
Högt blodtryck, hypertoni, orsakar allvarliga sjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke och är den största riskfaktorn för död. De allra flesta kommer någon gång under livet att drabbas av ett okontrollerat högt blodtryck. 2015 visade hjärtrapporten att hälften av alla mellan 65-84 år hade högt blodtryck. Det är en ökning med 9 procent i samma åldersgrupp, jämfört med 2014.
– Hjärtrapporten visar att vi står inför nya utmaningar när riskfaktorer som högt blodtryck ökar. Hjärtsjukdomarna ändrar karaktär och det behövs ny forskning för att hänga med i utvecklingen och ge fler människor ett längre och friskare liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
– Hälften av alla 65-åringar har högt blodtryck och riskerar att bli sjuka eller i värsta fall dö helt i onödan. Och väldigt många vet inte om det. Fler måste få sitt höga blodtryck upptäckt och behandlat, säger Johan Sundström, professor i epidemiologi och forskare med stöd från Hjärt-Lungfonden.
Läs även: Så här behandlar du högt blodtryck själv
Hiv och åldrande – Avsnitt 1: ”Att kunna diskutera att åldras med välbehandlad hiv är ju fantastiskt”
Medicinska framsteg har gjort det möjligt för många med hiv att leva ett långt och friskt liv, men det kvarstår en rad utmaningar. Här får du möta Inger Forsgren som har levt med hiv sedan 80-talet och Göran Bratt som är pensionerad läkare och hivexpert.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu