Därför börjar kvinnor och män att röka
– Tidigare rön, och även min studie, visar att rökning är kopplat till vilken inkomst och utbildning en person har. Jag har dock funnit att det är en rad faktorer som samverkar både på personlig och strukturell nivå. Inte minst finns det skillnader mellan könen i varför man börjar och slutar röka, säger författaren till studien Tove Sohlber vid sociologiska institutionen vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande från universitetet.
Männen i studien säger sig röka av sociala skäl medan blossandet har fler funktioner för kvinnor, bland annat som ett sätt att stressa ned och få möjlighet till rast.
När det gäller rökstopp är kvinnorna bättre på att planera och tar ofta professionell hjälp. Män använder istället snus för att kunna sluta röka. Att förbättra sin fysik är det främsta skälet till att fimpa för gott, uppger männen. Kvinnorna slutar snarare för att omgivningen ställer krav på rökstopp. Många slutar även för att undvika rynkor och förbättra tandhälsan.
Det här är en av få studier som undersöker varför individer börjar eller slutar att röka, samt hur rökmönstret förändras över tid mellan olika grupper i befolkningen. Tove Sohlberg påpekar att det är många faktorer som är centrala i processen.
– Min forskning visar att rökslutarprocessen är komplex. Flera faktorer samverkar som kön, utbildningsnivå och ekonomiska förutsättningar. Dessa påvisade skillnader i klass och genus pekar på att strukturella och socialpolitiska förändringar, som exempelvis förbättrade anställnings- och arbetsförhållanden, en arbetsmiljö med större inflytande över den egna arbetssituationen och inflytande över den enskildes ekonomiska situation kan behövas för att minska antalet rökare ytterligare, säger Tove Sohlberg i pressmeddelandet.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu