Benbrott kan läkas snabbare med läkemedel
För första gången har nu forskare vid Linköpings universitet lyckats få benbrott att läka snabbare med hjälp av medicin. Den nya upptäckten skulle kunna hjälpa de 70 000 svenskar som varje år drabbas av en benfraktur.
– Det är första gången som någon har visat att det går att påskynda frakturläkning med ett läkemedel och är principen som är den intressanta. Förr trodde man nog att vår läkning var optimerad av evolutionen, säger Per Aspenberg, professor i ortopedi vid Linköpings universitet.
I studien deltog totalt 102 kvinnor i åldern 45-85 år, som samtliga passerat klimakteriet och som under försöksperioden behandlades för bruten handled. Det läkemedel som forskarna har testat är ett bisköldkörtelhormon som finns naturligt i kroppen och som stimulerar benbildning. Studiedeltagarna delades in i två grupper och resultat visar att den grupp som fick injektioner med hormonet fick 20 procent kortare läktid, drygt 7 veckor i stället för drygt 9 veckor för de som enbart fick traditionell behandling med gips.
Forskarna ska nu utreda om alla sorters benbrott kan stimuleras att läka snabbare. Per Aspenberg hoppas framför allt att ett sånt läkemedel skulle komma väl till pass för äldre patienter där det kan ta flera månader för en fraktur att läka.
– Den viktigaste betydelsen är nog för gamla människor med tex höftfraktur där läkningen är en plågsam period, som tär på hela människan och att förorta den med bara någon vecka så har man vunnit mycket, säger Per Aspenberg.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu