Antalet nyfödda fortsätter öka
Under 2000-talet har antalet födda barn ökat stadigt i Sverige. I fjol föddes 109 300 barn jämfört med 89 000 under 1998-1999 som var bottenår. Det visar Socialstyrelsens rapport ”Graviditeter, förlossningar och nyfödda barn”.
Enligt Socialstyrelsens statistik blir förstföderskorna allt äldre och övervikten bland de gravida ökar. Medelåldern för kvinnor som föder sitt första barn har ökat från knappt 24 år 1973 till drygt 28 år 2008. Högst är medelåldern för förstföderskor i Stockholms län med 29,7 år och lägst i Dalarna med 26,9 år.
Sedan 2004 har ökningen av förstföderskornas medelålder avstannat. Däremot är alltfler över 35 år gamla när de föder sitt första barn, 2008 var siffran 12 procent.
– Allt fler kvinnor är 35 år eller äldre när de föder sitt första barn. Äldre föderskor löper större risk att drabbas av till exempel diabetes och högt blodtryck. Även risken för Down syndrom ökar med stigande ålder, säger statistikern Milla Bennis på Epidemiologiskt centrum i ett pressmeddelande.
Det har blivit allt vanligare att gravida kvinnor som skrivs in vid mödrahälsovården  är överviktiga eller feta. 1993 hade 27 procent ett BMI på 25 eller mer. Under 2008 var siffran 36 procent. Moderns vikt är direkt kopplad till barnets vikt, och det leder till att överviktiga kvinnor i högre utsträckning föder större barn. Risken ökar då för långdragna förlossningar och att kvinnan ska få förlossningsskador.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu