Anorexins genetiska kod ska knäckas
Enligt siffror från Sveriges Television räknar man med att cirka 100 000 flickor och kvinnor i åldrarna 13 – 30 har någon form av ätstörning medan motsvarande siffra för pojkar och män är 15 000.
Länge har man trott att anorexia berott på sociokulturella orsaker såsom familjeproblem, något som lett till att sjukdomen missuppfattats.
– Man har trott att människor har valt den här sjukdomen för att man vill bli lika smal som modellerna inom skönhetsindustrin. Det stämmer inte alls. Anorexia är inte ett val. Genom tvillingstudier vet vi att anorexia är till hälften ärftligt. Det betyder alltså att 50 procent av risken att utveckla sjukdomen beror på genetiska faktorer, vilket är motsvarande siffra som gäller för andra psykiska sjukdomar som schizofreni eller bipolär sjukdom, säger Cynthia Bulik som leder forskningsstudien till Sveriges Television.
Gener och miljöfaktorer bakom anorexia
Men nu ska alltså några forskare vid Karolinska Institutet försöka knäcka den genetiska koden bakom anorexia nervosa. Studien, ANGI-projektet Anorexia Nervosa Genetics Initiative, är världens nu största forskningsstudie och bedrivs genom att samla in blodprov från 26 000 kvinnor och män världen över — hälften av dem anorexidrabbade — som sedan ska analyseras.
– Det är generna som laddar vapnet, men miljöfaktorer som klämmer till om avtryckaren, säger psykologiprofessor Cynthia Bulk till SVT:s Rapport.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Forskarna hoppas på att studien ska leda till bättre behandlingsmetoder.
Kommentera denna artikel
det behöver inte alls vara inom den åldersgruppen anorexia existerar.
även äldre drabbas, som jag själv. jag 53
Jag led av anorexi hela mitt liv, tills 53 år ålder. Min mamma led av anorexi, och hon påstod att det var genetiskt, alla kvinnor på hennes sida i familjen led av detta. Jag träffade en ny man vid 53 års ålder, som är mycket duktig på att laga mat. Han är kreativ och blandar kryddor, grönsaker, mat i allmänhet. Vi spenderade 1 månad tillsammans den sommaren, Han serverade sallader varje dag, antingen med kött, skaldjur eller fisk. Salladerna består av quinoa, ruccola eller spenat, förvälld broccoli el blomkål, sockerärtor, ngn ost, typ chevre, gurka, lök, kanske riven morot, oliver, tomat, bönor av ngt slag (kik, svarta etc) pinjenötter och dressing med lime-citron. Mitt HB gick upp från 90 till 142 under denna månad, och jag insåg hur viktigt det är med rätt sammansättning av kosten, och att det inte räcker med isbergssallad, gurka och tomat i en 'sallad' Till saken hör att vi även drack rödvin.
Inga har kommenterat på denna sida ännu