Allt fler uppger att de hör dåligt
Över en miljon svenskar uppger att de har svårt att höra vad som sägs i ett vanligt samtal. Det är dubbelt så vanligt i dag att yngre personer, i det här sammanhanget 35-44 åringar, hör dåligt jämfört med för tio år sedan. Den som undrar om man har fel på hörseln kan enkelt testa sig på webben. Den ökning som självrapporteringen visar har dock inte kunnat bekräftas i hörselundersökningar, enligt Socialstyrelsens senaste folkhälsorapport.
Knappt 12 procent av kvinnorna och 16 procent av männen mellan 16 och 84 år upplever att det är svårt att höra vad som sägs i ett samtal mellan flera personer. Många hör dåligt i onödan därför att de inte har de hjälpmedel som de behöver. Omkring hälften av alla som skulle behöva en hörapparat har ingen.
– Dålig hörsel beskrivs ofta som en obetydlig ålderskrämpa och det gör att många drar sig för att söka hjälp, säger Jan-Peter Strömgren, ordförande i Hörselskadades Riksförbund (HRF).
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Den mest förekommande hörseltestmetoden är mätning tonhöjd/tonstyrka. Den säger inget om signalseparation. Om vi envisas med att mäta fel saker, har vi svårt att bevisa en hörselnedsättning. En troligtvis mer signifikant metod torde vara att mäta tal i brus, dvs. antal uppfattade ord per nivå av brus (t.ex. vitt brus).
Inga har kommenterat på denna sida ännu