Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ojämlik vård för de med svåra klimakteriebesvär

Ungefär två procent av alla kvinnor över 40 år fick förra året en diagnos på att de är sjuka i samband med klimakteriet. Däremot skiljer det sig mellan landstingen om hur många kvinnor som får hjälp för sina svåra klimakteriebesvär. I Skåne fick 1,1 procent vård medan siffran i Stockholm låg på 5,5 procent.


Publicerad den: 2018-10-29

Annons

Vallningar, svettningar, sömnstörningar, kanske torra slemhinnor i slidan är några av symtomen som kan uppträda vid denna period.

Vissa kan få depressioner, humörsvängningar, huvudvärk och minnesrubbningar. Håret kan förändras och tandköttet kan börja blöda lättare. Vissa får dessutom minskad sexlust, medan andra bara tycker att orgasmen blir svagare. Urinträngningar och urinläckage blir vanligare, och urinvägsinfektion kan bli vanligare.

För en del är det inte så märkbart, för andra väldigt jobbigt, då de fått alla klimakteriets symtom i värsta möjliga form.

Annons
Annons

55 000 drabbas av svåra besvär

Enligt SVT Skåne fick drygt 55 000 svenska kvinnor diagnosen ”sjukliga tillstånd i samband med klimakteriet” förra året. Det är cirka två procent av kvinnor i denna åldersgrupp. Men enligt en sammanställning av statistik från de olika landstingen, som nyhetsbyrån Sirén har tagit del av, fick endast 1,1 procent av kvinnor i Skåne vård för sina svåra klimakteriebesvär.
Detta kan jämföras med Stockholm där 5,5 procent av kvinnorna fick hjälp.

Detta kan bero på att det råder en ojämn tillgång till gynekologmottagningar i landet, menar Angelica Lindén Hirschberg är professor i gynekologi och obstetrik på Karolinska institutet.

– Detta tillhör gynekologens specialområde, så generellt har gynekologer mer kunskaper än allmänläkare, säger hon till nyhetsbyrån Sirén.

 

Annons
Annons

    Källor

  • SVT Nyheter Skåne - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/bara-halften-med-klimakterieproblem-far-hjalp

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.