Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så behandlas besvären – före, under och efter klimakteriet

Klimakteriet är en lång process som vanligen pågår mellan fem och tio år. Vilka besvär kvinnan drabbas av varierar beroende på om hon är före, mitt under eller efter menopaus. Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi, reder ut vilka problemen är och hur de bäst behandlas.
Annons

Klimakteriet är den period i en kvinnas liv när äggstockarnas östrogenproduktion avtar. Det första symtomet på att klimakteriet har startat brukar vara krånglande menstruationer. Plötsligt kan mensen börja komma i tätare intervaller än tidigare.

– Man kan också få väldigt riklig mens så att man snabbt blöder igenom. De rikliga blödningarna vid klimakteriet kan leda till järnbrist, så för att undvika detta krävs att man får behandling och hjälp, säger Angelica Lindén Hirschberg, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Symtom som vallningar vid klimakteriet kan leda till sömnproblem

Något senare i klimakteriet brukar menstruationerna istället bli glesare än förut och i samma veva upplever många kvinnor de klassiska symtomen vid klimakteriet med vallningar och svettningar, vilket kan upplevas som mycket besvärande.

Annons
Annons

– Man kan till exempel plötsligt få en värmekänsla som sprider sig från bröstet och uppåt. Efteråt kommer en svettning. Vissa drabbas kanske bara av dessa symtom under en kortare period medan andra kan få attacker av vallningar och svettningar 10-20 gånger per dygn under flera år. Eftersom problemen med svettningar och vallningar är vanligare nattetid är det många som vaknar alldeles blöta. Och vi vet ju alla att det räcker att man har sovit dåligt några nätter i rad för att det ska påverka ens dagliga liv negativt.

Torra slemhinnor allt torrare när man blir äldre  

Vallningarna fortsätter i medeltal cirka fem år efter att den sista mensen, menopaus, inträffar. Ett annat vanligt problem i samband med klimakteriet är torra slemhinnor eller atrofiska besvär, som fortsätter livet ut om man inte får behandling. Man blir torrare inte bara i underlivet, utan även i ögonen, munnen eller rent allmänt i huden och håret. Torrheten orsakar ofta stort lidande. Det kan göra ont att ha sex och de torra slemhinnorna gör att man lättare drabbas av infektioner som exempelvis katarrer i underlivet och urinvägsinfektion.

Östrogenbehandling

– Östrogen påverkar alla vävnader i kroppen och håller hud och slemhinnor starka och fuktiga, så när östrogennivåerna sjunker får man en generell torrhet med åren. Och det här är någonting som bara blir värre med tiden.

Men man behöver inte acceptera lidandet. Såväl vallningar och svettningar som torra slemhinnor och humörsvängningar blir ofta bättre om man tillför östrogen i tabletter, plåster eller gel. För kvinnor som inte har opererat bort livmodern kombineras östrogenmedicineringen med gulkroppshormon, eftersom detta hämmar eventuell cancertillväxt i livmoderslemhinnan. Nackdelen med kombinationsbehandlingen, men inte lika säkert med östrogen enbart, är en något förhöjd bröstcancerrisk vid längre tids användning. Men faran med hormonerna matchar inte rädslan, anser Angelica Lindén Hirschberg.

Annons
Annons

– Östrogen har på ett orättvist sätt fått skulden för de flesta fallen av bröstcancer fastän det i själva verket är kombinationen med gulkroppshormon som kan öka risken. Och när många kvinnor avstår från att ta östrogen av rädsla kan vi istället få en ökad förskrivning av till exempel sömntabletter och antidepressiva – mediciner som kanske medför andra risker. Man ska veta att för de allra flesta kvinnor innebär östrogenbehandlingen inga ökade risker utan enbart ett oerhört mycket bättre välbefinnande, säger hon.

Angelica Lindén Hirschberg poängterar att den ökade cancerrisken inte heller gäller alla kvinnor.

– En liten grupp kvinnor som kommer in i klimakteriet före fyrtio års ålder rekommenderas alltid östrogenbehandling. Den här gruppen har i sig en mindre risk för att drabbas av bröstcancer än vanligt. För de här kvinnorna motverkar östrogenet dels klimakteriesymtomen men hormonerna förebygger även benskörhet, hjärt- och kärlsjukdom och är positivt för minnes- och koncentrationssvårigheter. Bröstcancerrisken ökar inte heller.

Lokal östrogenbehandling i underlivet riskfritt

Om man enbart har besvär med torrhet i underlivet vid klimakteriet kan man dock vara helt lugn.

– Vi har flera alternativ på lokalbehandlingar med östrogen som är väldigt effektiva och inte förenade med några som helst risker för kvinnan. Lokalbehandlingen påverkar ju bara underlivet, och det finns inte en enda rapport om att lokal östrogenbehandling skulle öka risken för bröstcancer.

Men trots en enig läkarkår kommer östrogenkrämerna och vagitorierna för lokalbehandling med östrogen fortfarande tillsammans med varningar på bipacksedlarna, där man avråds från behandlingen om man har eller har haft bröstcancer. Enligt Angelica Lindén Hirschberg har den europeiska läkemedelsmyndigheten, som står bakom texterna i bipacksedlarna, helt enkelt buntat ihop alla östrogenläkemedel – såväl lokalbehandling som systemisk behandling – trots att riskena skiljer sig åt.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Det är extremt olyckligt, för det som står där nu är direkt felaktigt. Det skapar otroligt mycket missuppfattningar och oro helt i onödan.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Stina 2022-10-21 17:38 (2 år sen)

    "Tidigare användare" Du har så rätt så rätt i allt du skriver. Själv har jag genomlidit ett helvete, inte fått hjälp av vanliga vården, alla privata kliniker "tar inte emot nya patienter", de har fullt, förmodligen för kvinnorna inte får hjälp av den allmänna vården. När man mår så dåligt som man kan må i och efter klimateriet så behöver man hjälp, men det får man inte. Nu är jag stark i psyket och har inte däckat under, men det var minsann på gränsen, utan förstående sambo och vänner hade jag inte klarat det, då hade jag hoppat utför ett stup, den saken är klar. Det är min kropp och jag vill välja om jag vill ha syntetiskt skit i min kropp eller så naturligt det går, men icke, jag får inte välja. Som du skriver, i andra länder använder de bioidentiskt utan problem, men här i Sverige går det minsann inte. Det är skrämmande. Vår hälsa är tydligen inte så viktig och klimakteriet kan vara ett rent helvete för en del, jag var en av dom.

  • Avatar Katarzyna 2021-08-31 17:42 (3 år sen)

    Hej, jag har mirena sen en och en halv månad. Jag har den på grund av mina menopausala problem. Har fått diagnosen atrofisk vaginit. Nu undrar jag hur länge består biverkningar. Jag har ont i ryggen och är svullen i magen. Jag läste att det är ganska vanligt. Men frågan är när kan det möjligtvist bli bättre.

  • Avatar Tidigare användare 2017-11-5 17:59 (7 år sen)

    Tack för informationen,har kommit lite längre i livet, har använt hormoner sedan jag kom in i klimakteriet,och måttbra av det.Nu tyckte min läkare på vårdcentralen,att det var dags att sluta,jag är 80 år har ingen cancer i släkten och har mått så bra. Nu har jag få jag tillbaka mina svettningar och huvudvärk,och känner mig väldigt sjuk.Har förstått att det finns motsättningar inom läkarkåren,är det inte farligt,trappade ner c.a tre veckor.Har också försökt med Jättenattljusolja,men får ingen hjälp.vore intressant att få höra era åsikter tack på förhand Ulla Carlsson

  • Avatar Tidigare användare 2015-07-1 20:44 (9 år sen)

    Hej!

    Jag läser att vi ska acceptera en förhöjd risk för bröstcancer och att likväl acceptera att få kombinationer östrogen med gulkroppshormon (syntetiskt).
    Ställer mig då frågan: Varför?
    Det finns progesteron, kroppsnaturligt, både crem och i tabletter. Det finns en 20-årig erfarenhet i Frankrike av denna kombination utan att se en förhöjd risk. Och i Finland finns en lång studie som också visar att det är det syntetiska gulkroppshormonet som var/är boven i dramat.

    Vi lite nyfikna och hälsomedvetna kvinnor köper dyra progesteroncremer då läkarna är dåligt insatta i denna fråga. Utrogest heter en progesterontablett som är alldeles perfekt för oss, men si den är på licens och de läkare som är villiga att besvära sig med att ordna med den är lätträknade i Sverige tyvärr.

    Vi behöver också en "dutt" testosteron för att hålla humör, hud och sexlust vid liv. 1/10 av vad männen tar är nog en lagom dos för oss som har låga nivåer. Och vem vet vad en "lagom nivå är"?

    Mår frun i huset bra så mår resten av familjen också bra så..... varför undanhålla bra produkter?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.