Klimakteriet
Senast publicerade artiklarna
-
Läsarfråga:”Har smärtan i kroppen med klimakteriet att göra?”
Hur länge kan man behandlas med östrogen? Vad kan man göra åt svettningarna? Och kan klimakteriet orsaka ledbesvär och svamp i underlivet? Här svarar gynekologen Eva Rylander på läsarnas frågor om klimakteriet.
20 Kommentarer -
Torra slemhinnor kan ge urinvägsinfektion
I samband med klimakteriet får många kvinnor problem med torra och sköra slemhinnor i underlivet, något som i sin tur kan leda till upprepade urinvägsinfektioner. Men urinvägsproblemen kan åtgärdas med lokal östrogenbehandling som bygger upp slemhinnan.
5 Kommentarer -
Så behandlas klimakteriebesvären
Klimakteriet är en lång process som vanligen pågår mellan fem och tio år. Vilka besvär kvinnan drabbas av varierar beroende på om hon är före, mitt under eller efter menopaus. Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi, reder ut vilka problemen är och hur de bäst behandlas.
4 Kommentarer
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Klimakteriet
Värmevallningar och svettningar är vanliga besvär i klimakteriet. Intensiteten varierar från kvinna till kvinna. Besvären avtar gradvis och är ofta helt försvunna några år efter menopaus.
-
Frågor och svar om hormonbehandling i klimakteriet
Klimakteriet är perioden när produktionen av östrogen och progesteron upphör i äggstockarna. Bortfallet av östrogen kan hos en del kvinnor ge besvär i form av vallningar och obehag från underlivet. Dessa kan behandlas, läs mer här.
-
Benskörhet (osteoporos)
-
Diagnostik och behandling av depression inom primärvården
Depression är en folksjukdom som förekommer hos omkring 5 % av befolkningen. Kvinnor drabbas i högre utsträckning än män. Ungefär var tredje kvinna och var femte man insjuknar någon gång under livet i depression.
-
Må bättre genom motion
Inaktivitet är tillsammans med felaktiga kostvanor en stor orsak till ohälsa. För att må bra, både fysiskt och psykiskt är motion och rörelse viktigt.
-
Depression och sexualitet
Depression är en av våra större folksjukdomar som förekommer hos ca 5 procent av befolkningen. Vi vet också att de flesta med depression inte söker hjälp, och om de söker hjälp så missas ofta diagnosen.