Självundersökning av brösten
Ett sätt att upptäcka bröstcancer är att själv regelbundet undersöka brösten.
Regelbundna självundersökningar
Om regelbundna självundersökningar av brösten genomförs finns det goda möjligheter att eventuella förändringar i brösten kan upptäckas på ett tidigt stadium. Ibland upptäcks bröstcancer av kvinnan själv, och det kan vara bra att känna igenom sina bröst då och då.
Så genomför du en bra självundersökning av brösten:
- Se på brösten i spegeln. Ställ dig framför en spegel. Se på brösten och bröstvårtorna medan du låter armarna hänga ner längs sidorna, medan du håller armarna bakom huvudet och medan armarna vilar på höftkammen samtidigt som du spänner bröstmusklerna.
- Alternativ 1: Känn efter (liggande). Lägg dig därefter ner med en liten kudde under vänster axel. Lägg vänster arm bakom huvudet och känn på bröstet med höger hand med raka fingrar och lätt tryck. Börja med bröstvårtan och utför små cirklande rörelser runt denna. Fortsätt varv efter varv tills hela bröstet är genomsökt. Avsluta uppe i armhålan. Till sist klämmer du lätt på området runt bröstvårtan och ser efter om det kommer ut något ur den. Genomför undersökningen av höger bröst på samma sätt, med kudden under höger axel och höger hand bakom huvudet.
- Alternativ 2: Känn efter (stående). Du kan också undersöka brösten när du står i duschen, då tvål gör att fingrarna glider lätt över huden. Du gör då som ovan förutom att du står upp istället och inte har en kudde bakom axeln.
- Avsluta undersökningen med att känna efter knölar i armhålan och på övre delen av bröstet, mot nyckelbenet.
Går du igenom klimakteriet?
Den här enkäten riktar sig till dig som gått igenom klimakteriet eller är mitt i klimakteriet. Undersökningen handlar om erfarenheter, kunskap och frågor kopplade till klimakteriet.
Lär känna dina bröst
När du känner på brösten hittar du småknottrig vävnad och kanske också större och mindre knölar. Det kan vara mjölkkörtlar, ärr efter tidigare bröstinflammationer, förtjockning av bindväven eller en godartad cysta, som är ett hålrum fyllt med vätska.
Det kan vara svårt både för dig själv och för en läkare att känna om dessa små knölar är tidig cancer eller inte. Därför är det viktigt att du själv lär känna dina bröst så att du kan upptäcka om det dyker upp något nytt.
Viktiga förändringar kan bland annat vara:
- En ny knöl i bröstet (som ibland kan göra ont eller kännas öm).
- Märkbar förändring i bröstets hudfärg, form eller tyngd.
- Allmän förstoring, svullnad och/eller att bröstet känns fastare och hårdare.
- Det ena bröstet blir lägre än det andra (jämfört med tidigare)/den ena bröstvårtan följer inte med lika högt som tidigare när du lyfter armarna
- Förändringar i huden på bröstet eller bröstvårtan, till exempel sår, indragningar, tydligare porer (apelsinskalsaktig hud).
- Onormalt sekret kommer ut ur bröstvårtan, till exempel blodblandat sekret.
Hur ofta bör jag undersöka brösten?
Det är inte meningen att självundersökning av brösten ska vara ett stressmoment. En, två gånger i kvartalet räcker om du gör det grundligt. Om du fortfarande menstruerar så är dagen efter en avslutad mens lämplig för att undersöka brösten. Då har du minst hormonell påverkan på brösten och de är de mjuka och lätta att undersöka.