Om gynekologi
De kvinnliga könsorganen består av inre och yttre blygdläppar, klitoris, slidan, livmodern, två äggledare och två äggstockar. Framför den främre slidväggen ligger urinröret, som hos kvinnan är 3–4 centimeter långt och som leder till urinblåsan som ligger framför livmodern.
Ägglossning och menstruationscykel
Varje månad mognar ägg i äggstockarna, ett ägg frigörs och fångas upp av äggledarna. Via äggledarna vandrar ägget ner i livmodern. Om ägget blir befruktat, fastnar det i livmodern och utvecklar sig efter hand till ett foster. Om ägget inte blir befruktat, sker det en hormonell ändring som leder till att slemhinnan i livmodern stöts ut vilket leder till menstruation.
Menstruationscykeln styrs av ett komplext system av hormoner som produceras och frigörs av hjärnan – hypotalamus och hypofysen – och äggstockarna. Cykeln kan störas av ändringar i hormonbalansen, antingen av fysiska eller psykiska skäl.
Befruktning
En kvinna i fertil ålder har ägglossning varje månad. En av de två äggstockarna frigör ett ägg (ibland flera). Ägget är egentligen en liten cell som knappt är synlig. Det följer äggledaren ner i livmodern, som har kraftig muskulatur i sina väggar. "Vandringen" tar cirka fem dagar.
Efter samlaget tar sig spermierna upp till äggledarna. De kan leva i upp till sex dagar, så om man har samlag under perioden fem dagar före frigörningen av ägget och 24 timmar efter, kan en spermie befrukta ägget.
Några dagar före ägglossningen blir slemhinnan i livmodern tjockare och blodfylld. Kroppen förbereder sig på en möjlig graviditet. När ett befruktat ägg når livmodern, är slemhinnan förberedd på att ägget ska fastna i livmodern. Så snart ägget har fastnat, börjar det att utveckla sig till ett embryo, ett tidigt foster. Om det sker, är kvinnan gravid.
Går du igenom klimakteriet?
Den här enkäten riktar sig till dig som gått igenom klimakteriet eller är mitt i klimakteriet. Undersökningen handlar om erfarenheter, kunskap och frågor kopplade till klimakteriet.
Menstruation
Om ägget inte befruktas, stöts den tjocka blodfyllda slemhinnan ut tillsammans med det obefruktade ägget cirka 14 dagar efter ägglossningen. Menstruationsvätskan passerar ut genom livmoderhalsen, in i slidan och ut ur kroppen. Denna utstötning kallas för menstruation och varar i genomsnitt i fem dagar. Under följande nio dagar växer det ut en ny slemhinna i livmodern och processen med ägglossning startar igen.
Hela cykeln varar i genomsnitt i 28 dagar. Hos de flesta kvinnor varierar cykellängden med en dag eller två, i vissa fall längre. Varje steg i menstruationscykeln kontrolleras av flera samverkande hormoner som produceras och frigörs från hypotalamus, hypofysen och äggstockarna.
Menstruationerna börjar vanligtvis i 11–14-årsåldern. Den första menstruationen kallas för menarche. Menstruationerna är vanligen oregelbundna under ett till två år eftersom ägglossningen då inte sker regelbundet. Menstruationerna blir åter oregelbundna efter omkring 45 års ålder på grund av oregelbunden ägglossning och upphör till slut helt och hållet. Detta kallas menopausen eller klimakteriet.