Menstruationscykeln
Pubertet
När en flicka föds innehåller äggstockarna 1–2 miljoner ägg, men antalet minskar fram till puberteten till cirka 400 000 ägg. Före puberteten börjar hypofysen (hormonproducerande körtel i hjärnan) att bilda hormoner som stimulerar äggstockarna att producera det kvinnliga könshormonet östrogen och i viss mån även manligt könshormon, androgen. Utsöndringen av dessa hormoner gör att en flicka utvecklas till en sexuellt mogen kvinna med bröst och könsbehåring.
Menstruation
Mot slutet av puberteten när östrogenproduktionen nått en viss nivå inträffar den första menstruationen, som kallas menarke. När menstruationscykeln etablerats sker ägglossning en gång i månaden. Då brister en äggblåsa i den ena äggstocken och släpper ifrån sig ett ägg som fångas upp av den ena äggledaren. Den tomma äggblåsan börjar producera hormonet progesteron som tillsammans med östrogen påverkar livmoderslemhinnan och därigenom styr menstruationscykeln.
Livmoderslemhinnan byggs upp cykliskt till följd av dessa hormoner. Om ägget efter en ägglossning inte blir befruktat av en sädescell (spermie) och ingen graviditet kommer till stånd, sjunker nivåerna av östrogen och progesteron. När hormonnivåerna sjunker stöts slemhinnan ut, vilket ger en blödning i form av menstruation.
Går du igenom klimakteriet?
Den här enkäten riktar sig till dig som gått igenom klimakteriet eller är mitt i klimakteriet. Undersökningen handlar om erfarenheter, kunskap och frågor kopplade till klimakteriet.
Menstruationsbesvär
De första åren efter menarke är menstrationerna ofta oregelbundna på grund av att ingen ägglossning äger rum. Blödningarna kan då också vara mycket rikliga. När menstruationscykeln blir regelbunden uppträder ofta menssmärtor, dysmenorre. Det beror på ökad utsöndring i livmoderslemhinnan av prostaglandin, ett hormonliknande ämne, som orsakar kraftiga sammandragningar i livmoderns muskelvägg.
Det är också vanligt att man upplever obehag dagarna före menstruation. Vissa upplever så mycket obehag att det kallas premenstruellt syndrom (PMS). Tillståndet, som ger både fysiska och psykiska symtom, uppträder 3–10 dagar före menstruationen.
Symtomen försvinner när blödningen kommer igång.
Varaktighet
En vuxen kvinnas menstruationscykel är vanligen 28 dagar. Det innebär att det går 28 dagar från den första dagen på en menstruation till den första dagen på nästa menstruation. Men en normal cykel kan variera från 23 till 35 dagar. Vanligtvis pågår blödningen i 3–7 dagar.