Könshormonrubbningar
Menstruationscykeln regleras genom ett samspel mellan hypotalamus och hypofysen i hjärnan och äggstockarna.
Reglering av kvinnliga könshormoner
Menstruationscykeln regleras genom ett samspel mellan hypotalamus och hypofysen i hjärnan och äggstockarna. Det sker med hjälp av hormoner som transporteras via blodet mellan organen. Det är hormonerna som är signalerna i systemet. På signal från hypotalamus producerar hypofysen hormonerna FSH och LH som i sin tur stimulerar äggstockarna till ägglossning och till produktion av östrogen och progesteron. Nivåerna av östrogen och progesteron ger signaler tillbaka till hypofysen och styr därigenom menstruationscykeln.
Rubbningar i könshormonerna
Samspelet mellan hypotalamus, hypofysen och äggstockarna kan rubbas av en rad faktorer. Hypotalamus kan påverkas av yttre faktorer som psykisk press, extrem viktnedgång (anorexi), hård fysisk träning, miljöbyte.
Hypofysen utsöndrar förutom FSH och LH även prolaktin. Vid överproduktion av detta hormon uppträder störningar i menstruationscykeln med långa menstruationsuppehåll som följd. Förhöjda prolaktinvärden kan orsakas av stress, vissa mediciner som psykofarmaka och låg ämnesomsättning. Ibland beror höga prolaktinvärden på en godartad tumör i hypofysen, en så kallad prolaktinom. Förhöjda prolaktinnivåer är normalt under amning.
Vissa tillstånd i äggstockarna kan också påverka hormonsystemet, till exempel äggstockscystor och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Huvudsymtomet på störning i hormonsystemet är menstruationsrubbningar. Vid polycystiskt ovariesyndrom föreligger en ökad produktion av manligt könshormon (testosteron). Detta kan ge ökad hårväxt i ansiktet och på kroppen, akne och viktökning.
Går du igenom klimakteriet?
Den här enkäten riktar sig till dig som gått igenom klimakteriet eller är mitt i klimakteriet. Undersökningen handlar om erfarenheter, kunskap och frågor kopplade till klimakteriet.