Konisering av livmoderhalsen
Konisering är ett ingrepp där den nedersta delen av livmoderhalsen tas bort. Ingreppet görs för att ta bort cellförändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer.
Cellförändringar och cancerrisk
Cellförändringar på livmoderhalsen är inte ovanliga. Ganska ofta är dessa självläkande, men ibland är förändringarna så misstänkta att man befarar att de över tid (flera år) kan utvecklas till cancer i livmoderhalsen. En behandling som ges för att förhindra en sådan utveckling kallas konisering. Vid konisering tas vävnaden med cellförändringarna bort och risken för att få livmoderhalscancer är därefter liten. Efter ingreppet får man gå på regelbundna kontroller.
Vad är konisering?
Operationen genomförs oftast under lokalbedövning på gynekologisk mottagning och tar cirka 20 minuter. Endast i undantagsfall krävs narkos och bara då behöver man fasta före behandlingen.
En kägelformad liten bit av livmodertappen tas bort med en liten elektrisk värmeslynga (diatermi) eller laser. I sällsynta fall sätts något stygn efteråt för att förhindra blödning, men stygnet sys med tråd som försvinner av sig själv.
Vävnadsbiten som tas ut, skickas till laboratorium där man bedömer graden av förändringar och om hela det förändrade området är borttaget. Gynekologen får svar efter cirka två veckor.
Går du igenom klimakteriet?
Den här enkäten riktar sig till dig som gått igenom klimakteriet eller är mitt i klimakteriet. Undersökningen handlar om erfarenheter, kunskap och frågor kopplade till klimakteriet.
Efter operationen
De första dagarna efter operationen bör man vara observant på infektionstecken som feber, magsmärtor eller illaluktande flytning.
Det är vanligt med en mindre menstruationsliknande blödning från några dagar upptill tre veckor efter ingreppet. Vid kraftig blödning (färskt rött blod) bör man kontakta mottagningen där ingreppet gjorts.
Vissa har lätta menstruationsliknande smärtor. Om man behöver smärtstillande läkemedel kan man ta paracetamol, eventuellt med tillägg av ibuprofen eller naproxen.
Det är bra att ta det lite lugnt under två till tre dagar efter ingreppet, eftersom ansträngande fysisk aktivitet kan medföra något ökad risk för blödning medan livmodertappen läker. Så länge som man blöder är det också lämpligt att avstå från bad, men duscha kan man göra. Man ska använda binda istället för tampong och avstå från samlag under 3–4 veckor.
Sjukskrivning är i regel inte nödvändigt, men kan behövas i några dagar om man har ett fysiskt tungt arbete.
Man blir kallad till kontroll hos gynekoloig efter 6 månader och då tas ett nytt cellprov.