Hormoner
För att kroppen ska fungera krävs ett slags kommunikationssystem mellan dess olika delar. För att kommunicera, använder sig kroppen av egenproducerade signalämnen: hormoner.
Genom (främst) blodomloppet färdas hormoner till olika delar av kroppen. Hormonerna transporteras runt i kroppen för att signalera till cellerna hur de ska bete sig. Cellerna har olika receptorer för olika hormoner och kan på så viss förändra sitt beteende som svar på ett visst hormon.
Läran om hormoner kallas ”endokrinologi”. Exempel på endokrina organ som producerar hormoner är bland annat bukspottkörteln, binjurarna, sköldkörteln, äggstockarna och testiklarna. Hypofysen, ett litet organ i förbindelse med hjärnan, har som uppgift att delvis reglera dessa olika hormonbildande körtlar. Detta gör hypofysen genom att själv bilda olika hormoner som i sin tur stimulerar de andra körtlarna i kroppen.
Sjukdomar kopplade till hormoner
Det finns många sjukdomar som är kopplade till hormoner: endokrina sjukdomar. Ett vanligt exempel är diabetes, där produktionen av hormonet insulin är upphörd eller nedsatt. Andra exempel på endokrina sjukdomar är akromegali (överproduktion av tillväxthormon), Cushings sjukdom (kortisolöverskott) och hypotyreos (nedsatt sköldkörtelfunktion).
Vad är hormoners uppgift?
Hormoner har olika sorters uppgifter. Bland annat regleras ämnesomsättning, fertilitet, immunförsvar och tillväxt med hjälp av hormoner. Hormoner ingår i kroppens homeostatiska system, ett system där kroppen hela tiden strävar efter jämvikt. Med andra ord regleras hormonernas utsöndring konstant i ett komplicerat samspel efter kroppens behov.
Går du igenom klimakteriet?
Den här enkäten riktar sig till dig som gått igenom klimakteriet eller är mitt i klimakteriet. Undersökningen handlar om erfarenheter, kunskap och frågor kopplade till klimakteriet.