Gynekologisk laparotomi
De vanligaste gynekologiska operationer som utförs via öppning av bukväggen, så kallat laparatomi, är att avlägsna livmodern eller cystor/ tumörer på äggstockarna. Vanliga orsaker till att livmodern tas bort är muskelknutor och blödningsrubbningar. Ibland tas livmoder och äggstockar bort på grund av cancer. Det kan ibland vara svårt att under ingreppet avgöra om tumören är godartad eller ej.
Under läkarsamtalet före operationen får patienten kompletterande information och man diskuterar sig fram till vad som är bäst att göra i det specifika fallet. Ibland kan oväntade fynd under operationen göra det nödvändigt att utvidga ingreppet.
Förberedelser
Som vid alla operationer där man blir sövd får man inte äta eller dricka under ett visst antal timmar före operationen. I de flesta fall ska man tvätta sig med en anticeptisk tvål kvällen före och på operationsdagen. Tvålen går att köpa på apotek.
Operationen
Snittet läggs ofta på tvären längst ned på magen (bikinisnitt), ibland utefter mittlinjen nedåt från naveln. Var snittet läggs beror på vilken operation som ska utföras, livmoderns eller cystans/tumörens storlek och eventuella tidigare operationer.
Vid godartade cystor och tumörer i äggstockarna är det ofta tillräckligt att bara ta bort en del av äggstocken. Även om en hel äggstock måste tas bort märker patienten sällan någon förändring, så länge den andra äggstocken finns kvar. Vid cancer måste ofta både livmoder och äggstockar avlägsnas. Vid godartade sjukdomar i livmodern tas antingen hela livmodern bort eller så kan livmoderhalsen lämnas kvar.
Går du igenom klimakteriet?
Den här enkäten riktar sig till dig som gått igenom klimakteriet eller är mitt i klimakteriet. Undersökningen handlar om erfarenheter, kunskap och frågor kopplade till klimakteriet.
Komplikationer
Blödning under/efter ingreppet och infektioner kan förekomma. I sällsynta fall kan urinledare, urinblåsa eller tarm skadas. Då nerver i huden skärs av är det vanligt med känselbortfall runt ärret en tid efter operationen. Blodpropp kan uppstå trots att förebyggande läkemedel ges, även om det är ovanligt.All narkos medför också en viss risk.
Efter operationen
När operationen är färdig blir man väckt och får ligga på en uppvakningsavdelning. Man får läkemedel som lindrar smärta och illamående efter behov. Man kan dricka och äta beroende på hur illamående man känner sig.
Några timmar efter operationen eller dagen därpå tas katetern, en tunn slang till urinblåsan bort.
Sjukhusvistelsen varar vanligen i tre till sex dagar. Sjukskrivning är beroende av ingreppet, läkning och vilken typ av arbete man har, men vanlig tid är två till sex veckor.
Flytning och mindre blödning är vanligt efter operationen. Samlag bör undvikas så länge det finns blödning från slidan. Vid borttagning av livmodern får man ingen mer menstruation. Om äggstockarna tas bort kan det vara aktuellt med hormonbehandling för att motverka klimakteriebesvär.
Vid tecken på urinvägsinfektion kontaktar man sin läkare eller vårdcentral och lämnar urinprov.
All vävnad som tas bort skickas till mikroskopisk undersökning. Vid utskrivning kommer man överens med läkaren om hur man ska få svar samt om eventuellt återbesök.
Ta kontakt med jourhavande gynekolog på sjukhuset vid:.
- Riklig blödning från slidan.
- Tilltagande buksmärtor.
- Hög feber.