Myom kan behandlas på flera olika sätt
– Det är förvånansvärt vad kvinnor står ut med. Men det är inte normalt att behöva använda stora bindor dagtid, kanske behöva gå upp på natten för att byta binda, blöda klumpar och bli trött efter varje menstruation. De här besvären påverkar kvinnors liv väldigt negativt. Vi måste börja kräva hjälp och vård, säger Helena Kopp Kallner, biträdande överläkare och gynekolog på Danderyds sjukhus.
Uppemot varannan kvinna i 40–45-årsåldern har myom, men de allra flesta märker inte av muskelknutorna. Om man får symtom eller inte beror till stor del på myomets, knutornas, storlek men även placeringen av myomet spelar in.
– Om knutorna sitter inuti livmodern kan de ge stora symtom även om de är små. Likaså om de sitter framtill och trycker på urinblåsan eller baktill och trycker på tarmen.
Leva med spridd bröstcancer
Öka din kunskap om din eller din närståendes situation. Behandling, rättigheter, stöd och användbar information.
"Myom i princip alltid godartade"
Misstänker du att du har myom ger en vanlig gynekologisk undersökning svar. Ibland hörs termen ”godartad tumör” om myom, men det är en term som Helena Kopp Kallner inte vill använda.
Behöver man oroa sig för cancer om man har myom?
– Absolut inte. Myom är i princip alltid godartade. Därför undviker jag också termen ”tumör” när jag pratar om myom. Säger jag ”tumör” så är det svårt för patienten att lyssna på resten, man hör bara det enda ordet. Så jag använder bara ordet ”tumör” i de mycket sällsynta fall när det verkligen rör sig om cancer.
Men även om myomet är godartat kan muskelknutorna vara nog så besvärliga för den drabbade.
– Myom kan vara fullständigt handikappande om de ger rikliga blödningar. Vissa kanske isolerar sig hemma för att de blöder så mycket. Man kan också få grav blodbrist och hamna på sjukhus.
Flera behandlingsmöjligheter vid myom
Myom kan också i enstaka fall påverka möjligheten för kvinnan att bli gravid. Dessutom ger myom en något ökad risk för olika graviditetskomplikationer och att barnet ligger i sätesbjudning eller föds för tidigt. Men det finns metoder för att bli av med myomen, alltifrån hormonspiraler och tablettbehandlingar till olika typer av kirurgiska ingrepp.
– Vilken behandling som lämpar sig bäst beror helt på vad man har för symtom av myomet, men i första hand försöker man undvika operation. Har man rikliga blödningar är ofta hormonspiral den mest effektiva – och kostnadseffektiva – behandlingen. Man kan också prova tablettbehandling som krymper myomen så att kvinnan på så vis får mindre besvär. Kvinnor som genomgått flera magoperationer redan och där man inte vill göra ytterligare ett ingrepp kan bli hjälpta av ultraljudsbehandlingar.
Själv kommer Helena Kopp Kallner och hennes kollegor på Danderyds sjukhus att starta en studie där myom behandlas med hjälp av mikrovågor.
– Man för in en smal nål i myomet medan patienten sover, och nålen skickar ut mikrovågor som dödar myomet inifrån. Det är en relativt snabb behandling som vi tror mycket på, säger hon.
I framtiden räknar Helena Kopp Kallner med att vi kommer att få se mer medicinska behandlingar och färre myomoperationer, både hysterektomier (där hela livmodern tas bort) och myomextirpation (där bara själva myomet avlägsnas).
– Det finns så pass många andra behandlingar som är lindrigare, anser jag. Men över huvud taget är det viktigt att man som patient får den information som krävs, så att man göra ett informerat val av behandling.
Vad vet du om underlivssmärtor? Testa dina kunskaper här
Kommentera denna artikel
Hej, har gjort en embollisering mot myomer men blöder lite då och det kommer klumpar som påminner om mens, behöver jag vara orolig?
Hej!
Kan man få små blödningar av Myom trots att man är i klimakteriet och menstruationen slutat för flera år sedan! Min fråga är alltså kan myomen ändå orsaka blödningar när man slutat få menstruationer för flera år sedan?
Hej ! Hört att den här metoden BARA görs på kvinnor upp till 50 år ? Vi andra då vart skall vi vända oss ? / Norrköping
Inga har kommenterat på denna sida ännu