Gynhälsa
Senast publicerade artiklarna
-
”Jag har haft svedan i underlivet i flera månader”
Här svarar gynekologen Eva Rylander på läsarnas frågor om underlivssmärtor.
7 Kommentarer -
Ann hade myom stor som en tennisboll
När Ann, 35, var halvvägs in i sin graviditet fick hon beskedet om att hon hade ett myom. Ett myom som till storleken var större än en tennisboll. Trots det kände Ann inte av några symtom - något som visat sig vara vanligt bland drabbade kvinnor.
7 Kommentarer -
”Dåligt med information om myom”
Informationen om myom och vad de ställer till med är för dålig, säger Marie-Louise Johansson när Netdoktor når henne över telefon. I Marie-Louise familj har myom funnits i tre generationer, mamma, hon själv och nu även hennes dotter.
1 Kommentarer
-
Det här visste du inte om myom
Myom är muskelknutor i livmodern som är ofarliga men som i vissa fall kan orsaka rikliga menstruationer och smärta i nedre delen av buken. Här listar vi sju saker du inte visste om myom!
-
Myom påverkar livskvaliteten
För kvinnor med myom har behandling traditionellt sett utgjorts av operation, men sedan några år tillbaka är läkemedelsbehandling ett förstahandsval. Professor Kristina Gemzell-Danielsson, berättar om patienter som uppskattar den nya behandlingen.
1 Kommentarer -
Myomet styrde Ros liv - tvingades ha dubbel blöja
I flera månader hade Ros, 55, konstant menstruation. Den var av sådan kraft att hennes vardag fullkomligt välte omkull. ”Jag fick använda två stora blöjor över varandra för att blödningarna inte skulle forsa igenom” säger hon. Förklaringen var myom.
4 Kommentarer -
Hormoner
För att kroppen ska fungera krävs ett slags kommunikationssystem mellan dess olika delar. För att kommunicera, använder sig kroppen av egenproducerade signalämnen: hormoner.
Faktablad om sjukdomar och hälsotillstånd
Här nedan ser du faktablad som är skrivna av läkare. Du hittar alla faktablad under rubriken ”Sjukdomar” i menyn.
-
Underlivssmärtor - vad beror de på?
Det är vanligt att kvinnor har ont i nedre delen av buken, exempelvis i samband med menstruation. Det behöver inte vara stark smärta utan bara molvärk. Vid mer intensiv och kvarstående smärta som inte uppträder under menstid kan det vara svårt att själv förstå varifrån smärtorna kommer.
-
Rikliga menstruationsblödningar, patientrådgivning
-
Blödning efter samlag
Enstaka småblödningar efter samlag hos en menstruerande kvinna behöver vanligtvis inte undersökas av läkare. Vid upprepade blödningar efter samlag eller vid blödning mer än ett år efter den sista menstruationen i klimakteriet (menopaus) bör en gynekologisk undersökning ...
-
Gynekologiska fistlar till urinvägar och tarm