Temperaturmetoden för att mäta ägglossning
Temperaturmetoden, som används för att komma fram till när man har ägglossning, kan vara en naturlig metod för att räkna ut när man har störst chans att bli gravid.
Temperaturstigning vid ägglossning
Genom att mäta din temperatur varje morgon kan man komma fram till när ägglossningen inträffar. Temperaturen stiger nämligen från 0,3 till en halv grad under dygnet efter ägglossningen. Man kan på detta vis bestämma när ägglossningen.
Temperaturmetoden är ett hjälpmedel till naturlig familjeplanering. Temperaturen stiger först efter ägglossning och ägget överlever endast i 24 timmar. Spermier kan leva och vara aktiva upp till fem dagar i slidan.
Mät basaltemperaturen
För att använda temperaturmetoden för familjeplanering ska man varje morgon, innan man går ur sängen (efter minst 5 timmars sömn), mäta sin basaltemperatur. Det är viktigt att man mäter temperaturen på rätt sätt och med samma termometer varje dag. Försök att mäta temperaturen på ungefär samma tidpunkt varje dag.
Sedan skriver man ner temperaturen dag för dag. Då temperaturen har stigit, och förblir högre än normalt, har man ägglossning. Kom ihåg att temperaturmetoden inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar eller oönskade graviditeter.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.