Ny behandling kan hjälpa patienter med hidradenitis suppurativa
Den kroniskt inflammatoriska hudsjukomen, HS, kan delas in tre olika svårighetsgrader; mild form som kännetecknas av enstaka porer och finnar på ett eller flera ställen (armhålor, ljumskar, mellan skinkorna) utan ärrbildning, medelsvår form som kännetecknas av små bölder eller ärrbildningar, och den svåraste formen som kännetecknas av bölder som läker med omfattande ärrbildning med fistelbildningar som sträcker sig några centimeter.
Biologiskt läkemedel godkänt för HS
Patienter som har en mildare variant av HS kan bli hjälpta av aknebehandlingar och antibiotikabehandlingar av olika styrka. I vissa fall kan även laserkirurgi ge god effekt.
Nyligen godkände EU-kommissionen ett biologiskt läkemedel för behandling av hidradenitis suppurativa. En behandling som avser aktiv måttlig till svår HS hos patienter som inte svarat på konventionell behandling.
– Som patient ska man komma ihåg att alla svarar olika på olika behandlingar, beroende på vilken form av HS man har. Och det vi har kunnat se av biologiska läkemedel är att de gett goda resultat på patienter med medelsvår HS och i vissa fall på de med svår HS, men den har inte gett lika goda resultat på de patienter som har den allra svåraste formen av HS, säger hudspecliasten och forskaren Hassan Killasli vid Karolinska institutet.
Alla behandlingar mot HS är välkomnande menar Hassan Killasli.
Går du igenom klimakteriet?
Den här enkäten riktar sig till dig som gått igenom klimakteriet eller är mitt i klimakteriet. Undersökningen handlar om erfarenheter, kunskap och frågor kopplade till klimakteriet.
– Fungerar en behandling på 25 eller 50 procent av alla patienter med HS så är det oerhört tacksamt. Det är en patientgrupp som är hårt drabbad på många olika sätt.
Huden avspeglar vårt välmående
Uppemot 90 000, de flesta kvinnor, lider av hudsjukdomen hidradenitis suppurativa. De flesta som får sjukdomen är mellan 20– 40 år och de drabbade lider ofta i det tysta. Många av patienterna dras med besvären i flera år innan de faktiskt söker hjälp.
Vem vill träffa mig som luktar illa? Kvinnlig patient till Hassan Killasli.
– De vågar inte prata om det. Det är det enkla svaret, säger Hassan Killasli, hudspecialist och forskare. Hidradenitis suppurativa kan debutera redan i tonåren. Tonårsåldern är som vi alla vet en känslig ålder och det gör att en hudsjukdom som HS blir svår att hantera. Det är samma problematik som med akne, fortsätter han.
Studier har visat att aknepatienter har en tendens till nedstämdhet, socialt utanförskap och oro. För många i den sårbara tonårsperioden medför akne en kraftig psykosocial påfrestning. Nedsatt självförtroende, missnöje med utseendet, social isolering och ångest inför möten kan förekomma.
Hiv, stigma och community – Avsnitt 3: ”Det var en chock”
Detta avsnitt handlar om hiv, stigma och community – med fokus på vikten av peerstöd och att dela sina erfarenheter med andra i en liknande situation. Här får du möta Joost Nussy och Ophelia Haanyama som båda lever med hiv, och arbetar i organisationer för personer som lever med hiv. Medverkar gör även Lena Nilsson Schönnesson, docent och legitimerad psykolog, som har arbetat med personer som lever med hiv sedan 80-talet och har deltagit i ett flertal forskningsprojekt på hivområdet.
– Jag har kunnat se dessa tendenser hos många av mina patienter och det är inte särskilt konstigt då hidradentitis suppurativa uttrycker sig på de mest intima delarna hos både kvinnor och män. En kvinnlig patient berättade för mig att hon inte träffat en man på 20 år. ”Vem vill träffa mig som luktar illa” sa hon. Det är svårt att inte lida med de här människorna, alla vill väl träffa någon att dela livet med?
LÄS ÄVEN: Patienter med hidradenitis suppurativa lider i det tysta
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu