Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nattkissning (nokturi) kan behandlas

Vissa är uppe och kissar flera gånger varje natt utan att se det som ett bekymmer. Andra får hela sin nattsömn förstörd och känner sig trötta och hängiga. Men få känner till att det går att få hjälp mot toalettspringet nattetid (såkallad nokturi).
Annons

Nokturi är läkartermen för det som annars oftast kallas nattkissning, alltså att man vaknar för att gå och kissa en eller flera gånger under natten. De nattliga turerna till toaletten behöver inte innebära något problem, men om du lider av din nokturi är det en bra idé att söka hjälp. Undersökningar har pekat på att mer än hälften av alla över 50 år är uppe och kissar nattetid, och besvären ökar oftast med åldern.

Har du nokturi? Testa dig enkelt genom att klicka här

"Nokturi är inget normaltillstånd"

Men det betyder inte att det inte finns hjälp att få, menar Aino Fianu Jonasson, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Annons
Annons

– Många tror att nokturi är ett normaltillstånd, särskilt om man börjar bli gammal. Men det här är inte någonting som man behöver acceptera. Att hela tiden få sin sömn störd kan få stora konsekvenser för din vardag.

Hon pekar på studier som visat att toalettbesök två gånger per natt påverkar livskvaliteten negativt.

– Många av mina patienter med nokturi tycker att det är jättebesvärligt. De blir väldigt trötta och de som är i arbetsför ålder brukar säga att de får svårt att koncentrera sig på jobbet. Om man aldrig får sova ordentligt finns också risken att man blir deprimerad.

Vanligaste orsaken till nokturi är nattlig polyuri

Det finns flera sjukdomar som kan orsaka nokturi men allra vanligast är att patienten helt enkelt producerar för mycket urin på natten jämfört med på dagen (nattlig polyuri). Som ung producerar man mer urin på dagen men med stigande ålder jämnas urinproduktionen ut över dygnet.

Annons
Annons

– Sedan kan det lätt bli en ond cirkel om du börjar springa på toaletten så fort du känner minsta lilla trängning. Ju oftare du går på toaletten, desto mer krymper din urinblåsa i storlek, säger Aino Fianu Jonasson.

Med åldern brukar man dessutom få lägre halter av hormonet vasopressin, vars funktion är att minska urinmängden nattetid. Men det som skapar problemet med nattkissandet kan också lösa problemet. Det går nämligen att få behandling mot polyuri i form av ett hormon som liknar kroppens vasopressin och alltså minskar mängderna urin på natten.

– De flesta brukar bli hjälpta av det här hormonet. Men innan man testar behandlingen bör man först försöka lägga om sin livsstil, dricka mindre på kvällen och vara fysiskt aktiv under dagen, så att man sover bättre. Om inte det hjälper är det en god idé att testa hormonbehandling. 

Hur vet jag om jag kan få behandling mot nokturi/polyuri?

  • Avstå först och främst från för mycket vätska på kvällen, särskilt i form av kaffe, te eller alkohol. Tänk på att även frukt innehåller mycket vätska.
  • Motionera under dagen så sover du ofta djupare.
  • Om problemen fortfarande kvarstår efter dessa åtgärder, gör din egen urinmätningslista eller skriv ut en lista här. Där skriver du upp hur ofta du går på toa och hur mycket du kissar.
  • Om du går på toaletten mer än 8 gånger per dygn och kissar ut mer än 2,8 liter vätska har du troligen polyuri och kan bli hjälpt av hormonbehandling. Uppsök läkare för att få mer information. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.