Minskad sexlust svårare att behandla än vallningar
– Svettningar och värmevallningar kan knytas direkt till de sjunkande östrogennivåerna i kroppen när man kommer in i klimakteriet, och därför kan sådana besvär ofta behandlas effektivt med östrogen. Andra problem som många kvinnor i övergångsåldern ofta upplever, som minskad lust och depressioner, är svårare att hitta en exakt orsak till. Därför är det också svårare att göra något åt dem, säger Britt-Marie Landgren, professor i obstetrik och gynekologi.
I västvärlden har ungefär sjuttio procent av alla kvinnor klimakteriebesvär. Britt-Marie Landgren menar att samhällets förväntningar på kvinnan har stor betydelse för hur man upplever klimakteriet.
– I vissa kulturer, som i Kina eller i arabvärlden, får äldre kvinnor högre status och ökad frihet. Där är det betydligt färre kvinnor som uppger att de har klimakteriebesvär än här.
Östrogen effektivt mot vallningar och svettningar
Om man besväras av värmevallningar och svettningar är östrogen ofta effektivt. Behandling under mer än fem års tid är dock inte att rekommendera, eftersom risken för att drabbas av bröstcancer och hjärt- och kärlproblem då ökar. Kvinnor som redan haft bröstcancer kan inte heller behandlas med östrogen, eftersom det ger en avsevärt ökad risk för att få tillbaka sjukdomen. En ny studie visar också att risken för att drabbas av äggstockscancer ökar även efter en kortare tids användning.
– Detta gör att de nuvarande behandlingsrekommendationerna stärks ytterligare: Vi satsar på korttidsbehandling i första hand, och vid kvarvarande besvär förlänger man behandlingen ett år i taget, säger Britt-Marie Landgren och tillägger:
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
– Av den här anledningen har vi jobbat hårt för att hitta alternativa behandlingar. Akupunktur är inte lika effektivt som östrogenbehandling vid klimakteriebesvär men ändå blir åtta av tio kvinnor hjälpta. Man kan också prova att äta mycket sojaprodukter, som innehåller växtöstrogen, och som inte ger någon ökad sjukdomsrisk. Avslappningsövningar kan också fungera för vissa.
Testosteron kan öka sexlusten
De vanligaste problemen kring menopaus är just värmevallningar, svettningar och problem som hänger ihop med dessa, exempelvis sömnsvårigheter. Men varför så många kvinnor i klimakteriet upplever minskad sexlust har Britt-Marie Landgren inget enkelt svar på, eftersom östrogenet egentligen inte påverkar lusten.
– Det är jättesvårt att peka ut exakt vad som är orsaken, men vi lever med en ungdomskult som tynger ner kvinnor mer än män. Så länge en man har pengar och makt får han ha mage och se ut hur som helst. Det gäller inte för kvinnor. De ska fortfarande se unga och vackra ut och kan må dåligt om de inte tycker sig leva upp till kraven. Det påverkar såklart sexlusten. Äldre kvinnor förväntas inte heller ha sexlust på samma sätt som yngre kvinnor.
Testosteron kan, till skillnad från östrogen, öka sexlusten. Därför kan kvinnor som lider av minskad sexlust i samband med klimakteriet bli behandlade med just testosteron. Problemet med könshormonet är att det svårt att få exakt rätt dos. Med för höga nivåer testosteron kan man visserligen känna mer lust, men samtidigt drabbas av ökad hårväxt och basröst. Hormontillskott löser heller inte nödvändigtvis själva grundproblemet.
– Man får inte glömma att den viktigaste faktorn för att känna lust till sex är din partner och hur du har det i din relation.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu