Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Preventivmedel: Minipiller

Minipiller är en hormonell preventivmetod men innehåller bara ett hormon, gulkroppshormonet gestagen. Gestagenet förändrar sekretet i slidan och i livmoderslemhinnan vilket försvårar för spermierna att transporteras upp till äggledarna.


Uppdaterad den: 2016-03-29

Preventivmedel: Minipiller
Annons

Hos en del kvinnor påverkas också ägglossningen vid användande av minipiller. Det är viktigt att denna typ av p-pillrer tas varje dag och på samma tid. Om tabletterna tas på rätt sätt är säkerheten god, 95-99 procent.

Vad är fördelarna med minipiller?

De kan användas av kvinnor som bör undvika östrogen, till exempel om man haft blodpropp eller om man ammar.

Annons
Annons

Vad är nackdelarna med minipiller?

Om man har svårt att komma ihåg att ta tabletter vid samma tid varje dag är inte minipiller så lämpligt. Mellandoserade gestagentabletter, så kallade östrogenfria p-piller, är då att föredra. Ännu enklare är förstås p-stav eller hormonspiral. Om man kan använda östrogeninnehållande metoder så finns också kombinerade p-piller, p-ring eller p-plåster.

En del besväras av oregelbundna blödningar när de använder minipiller. Vissa får ingen mens alls. Vid sådana tillfällen är det förstås viktigt att utesluta graviditet. Om du blivit gravid under minipilleranvändning kan hormonerna inte skada fostret.

Kan jag bli gravid när jag slutat med minipiller?

Ja, möjligheterna till graviditet återkommer direkt efter att du slutat med minipillren. Om du inte vill bli gravid är det viktigt att använda något annat skydd.

Annons
Annons

Vart skall jag vända mig för att få minipiller?

Barnmorska eller gynekolog på närmaste preventivmedelsmottagning kan ge dig råd och skriva ut minipiller

Kom ihåg: Minipiller skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar. Använd alltid kondom vid tillfälliga sexuella kontakter.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.