Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hidradenitis suppurativa (HS) – en okänd hudsjukdom

Annons

Hidradenitis suppurativa (acne inversa, HS) kallas för den okända sjukdomen – trots att uppemot två procent av alla kvinnor i fertil ålder har någon variant av den. Många som besväras av finnar och bölder i hudveck vet inte om att det är en kronisk hudsjukdom de drabbats av.

– Jag brinner för HS-patienterna och lider med dem. Det är en oerhört plågad patientgrupp och många får inte den hjälp de behöver. De patienter som skriker högst är oftast de som får mest hjälp – och den här gruppen är väldigt tyst kring sina besvär, säger hudspecialisten och forskaren Hassan Killasli vid Karolinska institutet.

Annons
Annons

HS orsakar finnar och varbölder 

Hidradenitis suppurativa (HS) är en kronisk hudsjukdom som också går under namnen hidradenit eller acne inversa. Den ger inflammationer i huden som i sin tur orsakar finnar, bölder eller svårläkta sår, oftast i hudveck, som armhålorna, ljumskarna, under brösten eller på skinkorna.

– Patienter med HS får återkommande finnar i hudveck, där man annars sällan får finnar. Och till skillnad från vanliga hårsäcksinflammationer som man kan få när man rakar sig är de här finnarna eller bölderna ärrbildande.

Annons
Annons

De allra flesta patienter får en mild variant av sjukdomen HS med enbart finnar, medan andra får större varbölder som växer ihop. I vissa fall utvecklas gångar under huden, så kallade fistelgångar, och såren kan släppa var och lukta väldigt illa. Enligt Hassan Killasli är hidradenitis suppurativa en av våra svåraste hudsjukdomar.

– Dels på grund av besvären i sig, dels eftersom den påverkar både patienternas sexliv och självkänsla. Nästan alla får ångest och depression av HS. Sjukdomen debuterar ju inte sällan i en väldigt känslig ålder kring puberteten och finnarna sitter dessutom i intima områden, så många patienter skäms och vågar kanske inte ens ta upp problemen med sin läkare eller gynekolog.

Svårt att behandla bölderna

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Även behandlingsmässigt är det en svår sjukdom, menar Hassan Killasli. De patienter som har en mildare variant av HS kan bli hjälpta av aknebehandlingar och antibiotikabehandlingar av olika styrka, men det finns ännu inga behandlingar som biter på de svårare fallen. Biologiska läkemedel är dock på gång för behandling av hidradenitis suppurativa. I vissa fall kan laserkirurgi ge god effekt. 

– Om en patient har sjukdomen begränsat till ett visst område, till exempel armhålan, kan man med laserkirurgi ta bort den inflammerade huden just där. Men risken finns ju att finnar och bölder ändå uppstår på något annat ställe. Klassisk kirurgi kan också fungera, men då ska man veta att det inte räcker att bara operera den del som man ser är skadad. Man måste veta hur sjukdomen förgrenar sig under huden, säger Hassan Killasli.

HS debuterar ofta kring puberteten

Än så länge vet man inte exakt varför vissa drabbas av acne inversa, men eftersom hudsjukdomen ofta debuterar kring puberteten och många kvinnor dessutom får sjukdomsskov i mitten av menstruationscykeln tror man att sjukdomen på något sätt är hormonellt betingad. Men trots att HS är vanligare hos kvinnor kan även män drabbas – då nästan alltid av de svåra formerna.

Man vet också att vissa faktorer kan försämra symtomen av sjukdomen, som exempelvis övervikt och rökning.

– Jag har haft patienter som fått tid bokad för operation och som under väntetiden valt att sluta röka. När de väl kommer till operationen har de inga problem längre. Jag tror inte att patienterna alltid förstår hur stor nytta de har av att sluta röka.

I framtiden hoppas Hassan Killasli kunna öppna ett center specialiserat på hidradenitis suppurativa.

– Då skulle vi kunna hjälpa alla drabbade på ett bättre sätt. Det vore det optimala. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.