Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Kvinnor bör inte vara rädda för östrogenbehandling”

När kvinnor är mellan 45 och 55 år brukar de flesta komma i klimakteriet, även kallat övergångsåldern. Klimakteriet brukar börja något år innan menopaus och pågår sedan i ungefär fem år. Vanliga symtom brukar vara värmevallningar, svettningar, lättirriterad och att man är ofokuserad.

Publicerad den: 2009-11-05

Annons

– Det är dessutom inte ovanligt att kvinnor som kommer i klimakteriet visar tendens till depression och många stör sig lätt på sin omgivning, säger Ingemar Joelsson, Netdoktors expert inom området kvinnlig hälsa.

Ingemar Joelsson har under drygt 20 år jobbat som professor i gynekologi och obstetrik vid Umeå universitet, och han berättar att kvinnor reagerar väldigt olika när de kommer i klimakteriet.
– Vissa kvinnor märker nästan inte av några problem alls när de passerar menopaus eller befinner sig i klimakteriet. Medan vissa andra kan uppleva denna tid som väldigt jobbig och omställande. Men rent generellt kan man säga att omkring 80 procent av svenska kvinnor som kommer i klimakteriet uppsöker hjälp, berättar Ingemar Joelsson, professor emeritus i kvinnosjukdomar.

För de kvinnor som upplever stora problem med svettningar, värmevallningar och andra symtom som är typiska för klimakteriet finns det tabletter, plåster eller gel med östrogen att få som minskar besvären. Anledningen till att kvinnor i klimakteriet rekommenderas att ta östrogentillskott är för att det annars finns en ökad risk för väldigt torra slemhinnor som ökar risken för olika infektioner. Dessutom betyder minskat östrogen en ökad risk för benskörhet och därför kan det vara lämpligt att använda östrogen. Men utöver östrogenbehandling finns det även dokumenterade naturbaserade läkemedel som man kan prova på egen hand, berättar Ingemar Joelsson.
– Det finns lite olika behandlingsmetoder för kvinnor i klimakteriet så det bästa man kan göra är att uppsöka en gynekolog för rådgivning och för att komma fram till vad som är bäst för en själv.

Annons
Annons

Det som händer under klimakteriet är att man får allt mindre av könshormonet östrogen i kroppen, som till slut stannar på en låg nivå där det sedan håller sig resten av livet. Tidigare studier har visat ett det finns en viss ökad risk för bröstcancer om man använder östrogen i många år, men Ingemar Joelsson menar att denna kritik mot östrogen bör tonas ned något.
– Med tidigare östrogen-gestagen-kombinationer har man kunnat se en något ökad risk för bröstcancer men idag finns det nya utvecklade hormonpreparat som är mycket effektiva, och ofarliga. Men tyvärr är det fortfarande väldigt många som är rädda för att ta östrogen, men med tanke på de nya östrogenbehandlingarna skulle jag vilja säga att det inte längre finns någon anledning att känna oro, säger Ingemar Joelsson.

Han berättar att vid Linköpings sjukhus har man dessutom börjat peka på vikten av livsstilsförändringar.
– Förutom de mer klassiska behandlingsmetoderna har man nu även börjat tala om vikten av att kvinnor bör tänka på hur de äter och rör på sig. En sund livsstil kan vara till fördel inför klimakteriet. Till exempel visar studier att kvinnor som röker hamnar i klimakteriet ungefär två år tidigare än de som inte röker.

Som anhörig till en kvinna som befinner sig i klimakteriet kan det vara lite svårt att veta hur man bör bete sig. Ingemar Joelsson menar att det viktigaste man bör tänka på är att visa förståelse.
– Det bästa man kan göra som familjemedlem till en kvinna som gått in i en ny fas i livet, som till exempel klimakteriet, är att finnas till, vara stöttande och framför allt visa förståelse och ha tålamod, avslutar Ingemar Joelsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.