Fettsugning (liposkulptur)
Vad är fettsugning?
Liposkulptur och liposuction är två benämningar som också används om fettsugning. På fackspråk räknas liposkulptur som en vidareutveckling av fettsugning, som lanserades i mitten av 1970-talet.
Liposkulptur ska vara noggrannare och ge färre ojämnheter i de behandlade områdena. Trots att metoden inte kräver några stora snitt på kroppen, räknas det som kirurgi. Ingreppet efterlämnar små sår på huden, men stora sår invärtes. Fettsugning är ett av de mest utförda kosmetiska kirurgiska ingreppen.
Vad är syftet?
Syftet med fettsugning är att avlägsna lokala fettansamlingar i kroppen som är svåra att få bort med diet och träning. Exempel på sådana områden är magen, midjan, höfterna, skinkorna, överarmarna, låren och knäna. Även oönskat fett på andra delar av kroppen kan avlägsnas med hjälp av fettsugning. Den kirurgiska tekniken används ofta på flera ställen samtidigt för att förändra kroppsformen.
Hur går operationen till?
Under konsultationen avgör plastikkirurgen vilka fettansamlingar som kan tas bort. Även hudens elasticitet testas för att se om det finns behov av att avlägsna överflödig hud, till exempel med bukplastik, under eller efter ingreppet. På operationsdagen kommer de ställen på kroppen som ska behandlas att vara utmärkta med tuschpenna. Sedan lägger plastikkirurgen flera små snitt i huden och sticker in en kanyl eller ett rör med sugmekanism i varje öppning. Sugkanylen förs fram och tillbaka i olika riktningar för att avlägsna fettceller från flera fettlager i kroppen.
Det gula fettet flyter sedan ihop med små mängder blod och kroppsvätskor i sterila slangar och samlas till slut i en behållare. När tillräckligt med fett har sugits ut syr plastikkirurgen ihop öppningen och täcker den med förband. Det kan vara frestande att be plastikkirurgen att suga ut så mycket fett som möjligt, men om man suger ut för mycket blir det mycket svårt att korrigera ojämnheter efteråt.
Hur lång tid ingreppet tar beror på vilka tekniker plastikkirurgen använder och mängden fett som ska tas bort. Det kan ta allt från en till fem timmar. Fettsugning kan utföras med lokalbedövning eller under narkos.
Olika tekniker
Det finns flera olika tekniker för att avlägsna oönskat fett. Den vanligaste metoden går ut på att fylla det område som ska fettsugas med en speciell vätska. Den medicinska vätskan innehåller lokalbedövning, saltlösning och ett ämne som gör att blodkärlen drar ihop sig. Fettet blir fastare och området svullet, vilket gör det lättare att suga ut det. En annan teknik använder samma vätska men i mindre mängder.
Man kan också tillföra energi i form av ultraljud eller laser för att öka nedbrytning och smältning av fettet. De nya teknikerna ska göra det enklare för plastikkirurgen att avlägsna fettet med sugkanylen. Men effekten av ultraljud och laser innebär också ökade risker för biverkningar och långtidsbiverkningar är inte tillräckligt väl dokumenterade.
Resultat
Efter operationen får du ett kompressionsplagg som ska sitta på kroppen i två till sex veckor. Detta för att undvika ojämnheter och löst hängande hud. Det är vanligt att få stygnen borttagna efter fem till tio dagar.
Om du håller vikten kan resultatet vara under lång tid. Det bildas nämligen inte några nya fettceller som ersätter dem som plastikkirurgen har avlägsnat. I puberteten bestämmer kroppen sig för att ha en viss mängd fettceller. Men det betyder inte att du inte kan få mer fett på kroppen – storleken på varje enskild kvarvarande fettcell kan öka.
Fettsugning är därför inte ett alternativ till diet och träning. Det är inte en bantningsmetod och heller inte en behandling mot celluliter. Den kirurgiska tekniken avlägsnar bara underhudsfett och inte fett som ligger innanför musklerna. Därför hjälper inte fettsugning mot bukfetma hos män.
Biverkningar
Du får svullnader, blåmärken och ömhet en tid efter ingreppet. Smärtstillande läkemedel kan minska obehaget. Svullnaderna är värst efter tre dagar, men kan vara i åtta veckor. Blåmärkena finns kvar i cirka tio dagar. De flesta är tillbaka i lätt arbete efter en till två veckor. Undvik tunga aktiviteter, som att lyfta vikter, löpning eller aerobics. Å andra sidan bör du inte heller sitta stilla hela dagarna. Promenader kan förhindra blodproppar i benen. Det kan ta en till tre månader och i vissa få fall ett år innan du ser det slutliga resultatet av fettsugningen. Under den här tiden kan du massera de behandlade områdena för att släta ut eventuella ojämnheter. Ärren är i regel små och försvinner av sig själva med tiden.
Eventuella komplikationer
Om huden har dålig elasticitet hänger den mer än normalt när inte fettet sträcker ut den. Den här överflödiga huden kan plastikkirurgen skära bort under fettsugningen eller i en senare operation. Komplikationer kan uppstå vid all kirurgi, men de förekommer sällan. Du kan riskera att få ärr, infektion, skador på nerverna, ojämnheter och domningar i det behandlade området. Fettsugning innebär också en viss risk för att få vätska i lungorna (lungödem), blodpropp, blödningar, vätskeförlust, hjärtsvikt och skada på de inre organen. Laser- och ultraljuds-fettsugning kan också ge invärtes och utvärtes brännskador. Ju mer omfattande operationen är, desto större är riskerna. Människor med dålig hälsa (hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och nedsatt immunförsvar) och överviktiga ligger i riskgruppen.
Utbredning
Fettsugning är det näst vanligaste estetiskt kirurgiska ingreppet i Sverige. Bara bröstförstoring är populärare. I USA är fettsugning det vanligaste kosmetiska kirurgiska ingreppet, enligt statistik från American Society for Aesthetic Plastic Surgery, ASAPS. 2007 utfördes nästan en halv miljon ingrepp i USA.