Det här är en annons.
Gå till netdoktor.se
Det här är en annons.
Gå till netdoktor.se
Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Kirurgi

Urinstämma efter operation

Urinstämma efter operation ger inte alltid obehag och smärta eftersom man är påverkad av bedövningsmedel och smärtstillande. Därför kontrolleras urinblåsan med blåsskanning i samband med operation.


Uppdaterad den: 2025-02-11

Annons

Vad är urinstämma efter operation?

Översikt nedre urinvägar, man

I samband med kirurgiska ingrepp ges olika former av bedövning (anestesi). Dessutom ges ibland smärtstillande mediciner de första timmarna och dagarna efter ingreppet. Både bedövningsmedel och smärtstillande mediciner kan leda till att man inte själv kan tömma urinblåsan efter en operation. När urin blir stående i urinblåsan och det inte går att kissa kallas det för urinretention eller urinstämma.

Urinstämma är ganska vanligt efter vissa typer av operationer som operation av höften, ljumskbråck, prostata eller gynekologiska ingrepp. Personer som tidigare har haft urinretention efter en operation löper högre risk för att det ska hända igen vid en ny operation. tillståndet är också vanligare med stigande ålder efter 50-årsåldern.

Annons
Annons

Symtom

Överfylld urinblåsa är vanligtvis mycket obehagligt och smärtsamt, men eftersom man är påverkad av läkemedel kan det hända att man inte känner av dessa symtom. Ibland kan det vid överfylld blåsa droppa urin även om man inte försöker kissa. 

Orsak

Tillståndet beror bland annat på att bedövningsmedlen eller de smärtstillande medicinerna förlamar urinblåsan och blåsans slutmuskel. Blåsan drar inte ihop sig och slutmuskeln öppnar sig inte. Risken ökar om man dessutom har fått mycket vätsketillförsel i blodet under operationen. 

Annons
Annons

Diagnos

Med blåsskanning (bladderscan) går det att mäta hur mycket urin som finns i urinblåsan. Undersökningen görs genom att en ultraljudsprobe hålls mot huden ovanför urinblåsan.

Behandling av urinstämma efter operation

I samband med operationer där det finns risk för urinstämma kontrolleras urinblåsan med blåsskanning efter att man har försökt kissa. Detta görs både före och efter operationen. Om urinblåsan är fylld trots att man har kissat sätts en urinkateter in, det vill säga en smal slang som gör att urinen kan rinna ut. Normalt tas katetern bort när operationen är över eller innan man lämnar operationsavdelningen.  

Om man har för mycket urin kvar i blåsan, trots att man har kissat, vid kontroll efter operationen används i regel en engångskateter som tas bort så fort blåsan har tömts.

Prognos

Om en överfylld urinblåsa inte upptäcks och behandlas kan man känna obehag och smärta. Dessutom finns ökad risk för urinvägsinfektion.

De flesta återgår till normal tömningsfunktion av urinblåsan en till tre dagar efter att en eventuellt insatt kateter tagits ut. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.