Mjältskada
Mjälten kan skadas vid kraftigare stötar mot magen. Mjältskador orsakar ofta blödning som kan bli stor och vara kopplad till allvarliga skador.
Vad är mjältskada?
Mjälten är ett organ i kroppen som har en viktig funktion att bilda antikroppar vid olika infektioner. Den har också till uppgift att skilja ut skadade och gamla blodkroppar.
Mjälten finns i övre, vänstra sidan av bukhålan bakom de nedersta revbenen. Mjälten kan skadas vid kraftiga stötar eller penetrerande våld (stickvåld) emot buken och de nedre revbenen på vänster sida mot buken
Symtom och tecken
Vid mindre skada på mjälten kan måttlig smärta i övre, vänstra sidan av buken, ibland med utstrålande smärta mot vänster axel uppstå. Vid kraftigare skada som leder till större blödning kan man snabbt försämras och utveckla livshotande cirkulationssvikt, chock, som en följd av blodförlusten.
Orsak
Mjälten har en rik blodförsörjning, och skada i mjältvävnaden orsakar lätt blödning. Mjälten omges av en kapsel. Är kapseln hel kan blodet stanna kvar innanför kapseln vid blödning. Blödningen kan ansamlas i utrymmet mellan kapseln och mjältvävnaden.
Om kapseln brister kan blod från mjälten strömma ut i bukhålan och leda till risk för chock på grund av den stora blodförlusten.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Diagnos
Den viktigaste undersökningen är datortomografi av buken. Ultraljud är en annan undersökning som kan användas för att påvisa om det är fri vätska i bukhålan vilket är tecken på blödning.
Behandling
Målet med behandlingen är att stoppa pågående blödning och förhindra utveckling av chock, samt att bevara mjältens funktion. Val av behandling beror på skadans omfattning och hur påverkad man är av mjältskadan.
Vid tecken till chock som konsekvens av stor blödning måste den skadade opereras för att stoppa blödningen.
Prognos
Prognosen för mjältskada beror på övriga skador men är ofta god, både med och utan operation.