Epiduralbedövning
Epiduralbedövning kan användas vid operationer i benen, underlivet eller nedre delen av magen och även användas för smärtlindring efter operationen.
Vad är epiduralbedövning?
Ryggraden består av en lång pelare med ryggkotor. Innanför ryggkotorna finns ryggmärgen som förmedlar nervsignaler mellan hjärnan och den övriga delen av kroppen. I utrymmet mellan två ryggkotor, där den ena kotan ligger ovanför den andra, löper det ut två nervrötter – en på höger sida och en på vänster. På så sätt går det ut parvisa nervrötter mellan alla ryggkotor i ryggen.
Ryggmärgen ligger "inbäddad i" ryggmärgsvätska (spinalvätska). Utanför ryggmärgsvätskan finns en hinna (dura) som skyddar ryggmärgen och spinalvätskan. Mellan duran och insidan av ryggmärgskanalen finns ett smalt utrymme som kallas epiduralrummet. Förenklat kan man säga att dura är en säck som innehåller ryggmärgen och ryggmärgsvätskan. Säcken omges av epiduralrummet. Nervrötterna passerar genom epiduralrummet på väg ut från ryggmärgen och ut genom mellanrummet mellan två angränsande ryggkotor och vidare ut i kroppen.
Vid epiduralbedövning sticks en nål in genom huden och in i ryggen mellan två angränsande kotor – vanligtvis i ländryggen. Nålen sticks in tills spetsen hamnar i epiduralrummet – inte inne i durasäcken där ryggmärgen finns. För att säkerställa god kontroll över bedövningen för man in ett tunnt plaströr genom nålen, en kateter. När katetern är på plats i epiduralrummet dras nålen ut medan katetern ligger kvar. Påfyllning av smärtstillande medel kan på så sätt enkelt ges in i epiduralrummet om det skulle behövas.
Bedövningen
Epiduralbedövningen består av ett bedövningsmedel eller en blandning av flera läkemedel. Effekten uppstår dels genom att nervrötterna som passerar genom den här delen av epiduralrummet bedövas och dels genom att bedövningsmedlen tränger igenom dura in i spinalvätskan och bedövar både nervrötter och ryggmärgen.
Olika blandningar av bedövningsmedel/smärtstillande/muskelavslappnande medel kan blandas för att uppnå särskilda effekter som är fördelaktiga vid olika ingrepp. Det är viktigt att patienter som får en epiduralbedövning inte har vätskebrist. Därför får man i regel vätsketillförsel direkt i blodet (intravenöst) både före, under och efter ingreppet.
Epiduralbedövning används främst vid operationer i benen, underlivet, vid förlossning och vid ingrepp i nedre delen av magen.
När används epiduralbedövning?
Metoden används bland annat när det är önskvärt att patienten är vid medvetande under ett kirurgiskt ingrepp, till exempel en höftoperation eller en förlossning. En ytterligare anledning är ingrepp som medför kraftiga smärtor efter operationen (postoperativt), då stor smärtlindring behövs. Hos sådana patienter kan katetern få ligga kvar i flera dagar, och smärtstillande medel kan sprutas in genom katetern efter behov och ge effektiv smärtlindring.
HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om vårdens skyldigheter gentemot dig som patient och anhörig!
Fördelar med epiduralbedövning
Jämfört med narkos, som innebär att man får läkemedel som gör att man sover under operationen, ger epiduralbedövning färre biverkningar. Det är bland annat färre blodproppskomplikationer och mindre påverkan på lungfunktionen och kroppens immunförsvar. Genom rätt val av bedövningsmedel bevaras delar av både muskelstyrkan och beröringssinnet, vilket gör att metoden passar bra som smärtlindring vid förlossningar och efter en operation.
För att operationen ska bli lättare att utföra för kirurgen är det viktigt att musklerna är avslappnade under ingreppet. Vid vanlig narkos ges ett muskelavslappnande medel, men vid epiduralbedövning är muskelavslappningen vanligtvis helt utmärkt, så man behöver inte ge något muskelavslappnande medel som tillägg.
Nackdelarna med epiduralbedövning
Det händer att metoden ger otillräcklig smärtlindring. Lågt blodtryck kan också uppstå, men detta är mycket sällsynt vid operationer i den nedre delen av magen och benen. Eftersom epiduralbedövning inte innehåller något lugnande ämne ges ofta ett lugnande medel som tillägg. Detta gör att många sover lätt under ingreppet. Patienter som är mycket oroliga och behöver mycket lugnande medel är mindre lämpliga för den här typen av bedövning.
Barn
Epiduralbedövning kan även användas på barn och är särskilt bra hos dem som behöver mycket smärtlindring efter en operation.
Hur snabbt verkar epiduralbedövning?
Hur snabbt epiduralbedövning verkar beror på vilken läkemedelsblandning man får. Vanligtvis kommer effekten efter tio minuter och efter 20–30 minuter är man klar för operation/förlossning. Varaktigheten är en till tre timmar, men man kan fylla på med mer bedövning efter behov. Det gäller även om effekten är dålig.
Biverkningar
Biverkningarna vid epiduralbedövning är förhållandevis sällsynta och oftast ofarliga:
- Lågt blodtryck är ganska vanligt och behandlas ofta genom att man läggs med benen uppåt och får vätska intravenöst. Vid större blodtrycksfall används läkemedel mot lågt blodtryck.
- En del kan få problem att kissa eftersom kontrollen över urinblåsan är blockerad. Då kan man en kateter i urinblåsan för att säkerställa att blåsan töms.
- Illamående och kräkningar kan förekomma i början av epiduralbedövningen.
- Klåda är inte ovanligt vid användning av starka smärtstillande medel (opiater) epiduralt.
Komplikationer
Komplikationer är mycket sällsynta vid användning av epiduralkateter. Blodansamling (hematom) i ryggmärgskanalen kan uppstå i sällsynta fall, men det kan främst hända patienter med uttalad blödningstendens – och sådana patienter ska inte ges epiduralbedövning. Infektioner kan i enstaka fall förekomma vid användning av epiduralkateter under lång tid. Risken ökar vid behandlingar som pågår i flera dygn och hos infekterade patienter. Patienter med epiduralkateter ska därför övervakas noga så länge katetern ligger inne i ryggmärgskanalen.