Tredagarsfeber
Tredagarsfeber är en lindrig och ofarlig infektionssjukdom orsakat av ett herpesvirus som ger feber och utslag hos mindre barn. Så gott som alla barn smittas av viruset i tidig barndom men långt ifrån alla blir märkbart sjuka.
Vad är tredagarsfeber?
Tredagarsfeber är en lindrig och ofarlig virussjukdom som ger feber och utslag hos små barn.
Inkubationstiden, det vill säga tiden från det att man smittats till dess sjukdomen bryter ut, är cirka en till två veckor.
Tredagarsfeber är mycket vanligt och så gott som alla barn smittas någon gång mellan sex månader och två års ålder.
Symtom
Första symtomet är i regel hög feber som ofta kommer plötsligt. Febern varar i tre till fem dagar. I övrigt mår barnet ofta ganska bra, men en del kan ha andra lindriga symtom som ont i halsen, snuva, svullna ögonlock eller diarré. Körtlarna på halsen kan också svullna upp. En mindre andel av barnen får feberkramper som kan verka skrämmande men är i regel ofarligt.
När febern går tillbaka uppkommer svagt röda och småprickiga utslag på överkroppen, tydligast är de på bröstet och på ryggen. De kan senare sprida sig till halsen, ansiktet, benen och armarna. Utslagen kan vara så diskreta att de är svåra att upptäcka och de kan försvinna redan på några timmar. men ofta är de kvar ett par dagar. En del får röda prickar i gommen och på gomspenen.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Orsak
Sjukdomen beror på ett herpesvirus, i regel humant herpesvirus 6, HHV-6, ibland HHV-7. Dessa virus är släkt med andra herpesvirus, som herpes simplex som orsakar munsår, men det är inte samma virus.
Precis som många andra virussjukdomar sprider sig tredagarsfeber från person till person via så kallad droppsmitta från luftvägarna, ofta via saliv. De allra flesta som smittas av viruset får inte några märkbara symtom. Smitta är svårt att undvika.
Diagnos
Diagnosen ställs genom att man känner igen de typiska symtomen. Provtagning behövs inte för att ställa diagnosen men tas ibland för att utesluta andra sjukdomar.
Behandling
Sjukdomen är självläkande och kräver ingen specifik behandling. Febernedsättande läkemedel, till exempel paracetamol eller ibuprofen, kan användas vid behov.
Livet med hiv – Nytt avsnitt: ”Jag känner mig inte bekväm med att gå till vårdcentraler”
Två berättelser om att leva med hiv som ung. “Alice” och Gustav delar med sig av sina tankar om öppenhet, samhällets okunskap och den viktiga kampen mot stigmat. I samtalet deltar även Victor Westergren från Venhälsan i Stockholm.
Prognos
De flesta barn är friska igen inom en vecka efter att febern börjat. Komplikationer är ovanligt men ett fåtal får feberkramper. Nästan alla större barn och vuxna har haft sjukdomen och är immuna mot ny smitta livet ut