Röd Solhatt (echinacea purpurea)
Växten nådde Europa under 1800-talet och har även här i tidigt 1900-tal använts vid behandling av bakteriella infektioner och inflammatoriska sjukdomar. Tyskland har mer än femtio års erfarenhet av att använda Echinacea mot förkylning vilket är det huvudsakliga användningsområdet idag. Verkningsmekanismen för detta är ännu ej klarlagd.
Forskning
Större delen av forskningen det senaste decenniet har fokuserat på växtens stimulerande effekter på immunförsvaret. Vissa in vitro studier (det vill säga provrörsstudier ej utförda på människor eller djur) antyder en generell stimulering av immunförsvaret.
Användningsområden
Echinacea är godkänt som växtbaserat läkemedel för lindring av symtom vid förkylning i Sverige och flera andra europeiska länder. Den lindrande effekten beskrivs som att symtomen på förkylning som halsont och snuva upplevs mildare och att sjukdomen går över snabbare. Godkännandet baseras på traditionell användning.
Echinacea bör ej tas tillsammans med läkemedel som sänker immunförsvaret eller läkemedel mot HIV. Dessa preparat bör ej tas av personer med autoimmuna sjukdomar t ex reumatism eftersom en höjning av immunförsvaret kan ge en försämring av sjukdomen.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Biverkningar
Biverkningar i form av allergiska hudutslag kan förekomma. Röd Solhatt bör därför ej tas av personer med känd allergi mot korgblommiga växter.
Röd Solhatt har dessutom visat sig kunna ge överkänslighetsreaktioner i form av uppsvullet ansikte, öron och läppar och svullna slemhinnor i mun och svalg. Det är biverkningar som kan få allvarliga konsekvenser och bör beaktas noga.
Röd solhatt finns i Echinagard®.