Påssjuka (parotit)
Då de flesta blir vaccinerade med MPR-vaccinet är påssjuka ett ovanligt tillstånd men det förekommer än idag. Symtomen kännetecknas av svullnad av spottkörtlarna. De flesta får ett lindrigt förlopp men det finns en risk allvarligare komplikationer.
Vad är påssjuka?
Påssjuka är en inflammation i spottkörtlarna som orsakas av påssjukevirus. Typiskt är det öronspottkörteln som är angripen men även andra körtlar, spottkörtlar, bukspottkörteln och testiklar kan bli bli involverade.
Symtom
Två till tre veckor efter smittan uppträder ofta feber och sjukdomskänsla i några dagar innan kinden blir öm och svullen. Oftast bara på en sida till en början men sedan sprider det sig i regel till båda sidorna. Svullnaden ökar under ett par dagar och kan också sprida sig till spottkörtlarna under tungan och i underkäken. Körtelsvullnaden kan pågå upp till tio dagar. Ofta gör det ont när man tuggar. Hos män efter puberteten kan infektionen sprida sig till testiklarna.
Sjukdomen varierar i hög grad från individ till individ både när det gäller svullnad, varaktighet och sjukdomsgrad. Upp till en tredjedel får sjukdomen utan körtelsvullnad eller så mycket andra symtom. I allmänhet blir man sjukare ju äldre man är.
En del män som får påssjuka efter puberteten får samtidig testikelinflammation (orkit). Testikelinflammation ger smärta och svullnad i pungen och är ensidig hos de flesta. I de fall då bägge sidor är angripna finns en liten risk för sterilitet.
Den vanligaste komplikationen är hjärnhinneinflammationmen men det är få som får allvarliga symtom. Symtomen är feber, huvudvärk, ljuskänslighet, kräkningar och/eller nackstelhet. Tillståndet är i regel självläkande.
En del får hörselnedsättning men den blir mycket sällan bestående.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Förekomst
Efter att påssjukevaccinet (MPR-vaccinet) infördes i det allmänna barnvaccinationsprogrammet har påssjuka blivit ett ovanligt tillstånd i Sverige. De senaste tio åren har det i Sverige registrerats cirka 20–25 fall per år. År 2021 var det bara 6 fall vilket man kopplar till smittskyddsåtgärder och minskat resande som följd av pandemin Covid-19.
Orsak
Sjukdomen beror på infektion med påssjukevirus (paramyxovirus). Smittan sker via droppsmitta (hostning/nysning) eller direkt kontakt. Ungefär en tredjedel av smittade får mycket lindriga eller inga symtom men kan ändå föra smittan vidare
Diagnos
Provtagning rekommenderas vid misstänkt påssjuka för att bekräfta diagnosen. Prov kan tas för att se antikroppar i blod och man kan påvisa viruset i urin eller salivprov.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Behandling av påssjuka
Det finns ingen effektiv behandling. Det viktigaste blir därför att undvika smitta, samt att lindra symtomen så gott det går om man har blivit sjuk. Smärtstillande läkemedel kan vara nödvändiga.
Prognos
Smittrisk
Påssjuka är smittsamt. Vårdpersonal är skyldiga att anmäla fall av påssjuka till folkhälsomyndigheten samt smittspåra, kartlägga om det finns fler misstänkta fall i omgivningen. Ovaccinerade, utlandsresenärer och personer med nedsatt immunförsvar kan löpa högre risk att få infektionen.
Vaccination
Vaccination ingår i det allmänna barnvaccinationsprogrammet i Sverige sedan 1982. Levande, försvagat påssjukevirus är en del av MPR-vaccinet (mässling-påssjuka-röda hund)och det ger ett bra skydd mot infektion. 95 % skydd mot påssjuka ses efter en dos. Två doser rekommenderas för att få ett bra skydd mot alla tre sjukdomarna och ges enligt programmet vid 18 månaders ålder och i årskurs 1–2.
Gravida
Det finns en förhöjd risk för spontan abort vid påssjuka hos modern under den första tre månaderna av graviditeten. Påssjuka under graviditeten är inte förenat med ökad risk för medfödda missbildningar hos barnet.
Animation
Animation om påssjuka