Parvovirusinfektion under graviditeten
Parvovirus B19 är ett virus som ger lindrig luftvägsinfektion och utslag hos barn och kallas då femte sjukan eller erythema infectiosum. Hos vuxna ger parvovirusinfektion ofta lite eller inga symtom, men under graviditet kan fostret i sällsynta fall bli allvarligt sjukt
Vad är parvovirus?
Parvovirus B19 är det huvudsakliga parvovirus som kan orsaka infektion hos människor. Det finns andra sorters parvovirus som till exempel orsakar infektion hos husdjur. De flesta personer med parvovirusinfektion får inga symtom eller har lindriga, ospecifika, förkylningsliknande symtom. Barn som får infektionen får ofta utslag, och det kallas då femte sjukan eller erythema infectiosum. Under graviditet kan fostret i sällsynta fall bli allvarligt sjukt.
Viruset kan angripa bildningen av röda blodkroppar i vilket kan leda till blodbrist (anemi). Foster kan få infektion i hjärtmuskeln (myokardit) och vätskeansamling i kroppen (hydrops fetalis).
Symtom
Infektion hos barn
Parvovirusinfektion hos barn är vanligt och kallas erythema infectiosum eller femte sjukan. Sjukdomen kallas ibland för den femte barnsjukdomen eftersom den är den femte i en grupp barnsjukdomar som tidigare var vanliga och där utslagen liknade varandra. De andra fyra barnsjukdomarna är mässling, röda hund, scharlakansfeber och den sjätte barnsjukdomen.
De tidiga symtomen är ofta som en lindrig förkylning. Det är oftast först när ett typiskt hudutslag i ansiktet efter någon vecka som man börjar misstänka femte sjukan. Då är smittrisken över.
Mer än hälften av alla vuxna har haft infektionen som barn och är därmed immuna.
Infektion hos vuxna
Vuxna kan få liknande symtom som barn men får oftare feber och ledbesvär. Vissa personer får inga symtom alls. I sällsynta fall förekommer blodbrist (anemi) och svårare infektioner. Personer med blodsjukdom eller nedsatt immunförsvar har större risk att få allvarlig sjukdom.
Infektion under graviditeten
Gravida kvinnor som blir smittade blir sällan särskilt sjuka. I 30 % av fallen smittas fostret. Om fostret smittas läker infektionen oftast ut av sig själv och barnet föds friskt, men det finns en liten risk för allvarlig sjudsom men blodbrist, hjärtmuskelinflamamtion och livshotande vätskeansansamling i kroppen (hydrops fetalis).
En kvinna som har haft parvovirusinfektion kommer inte att drabbas av sjukdomen på nytt, oavsett om den har uppstått under graviditet eller inte. Parvovirusinfektion är inte orsak till upprepade missfall.
Orsak
Infektionen orsakas av parvovirus B19 som främst sprids via droppsmitta genom hosta, nysning eller snuva.
Diagnos
Diagnos kan ställas på typisk sjukdomsbild. Om en gravida person misstänks ha blivit smittad kontrolleras blodprov. I blodprovet kan man se nivåer av antikroppar som immunförsvaret bildat som tecken på aktuell infektion eller genomgången infektion (immunitet). Vid misstänkt smitta under graviditet görs extra kontroller av fostret.
Behandling
Det finns ingen specifik behandling mot parvovirus. I sällsynta fall behöver man ge blodtransfusion vid blodbrist.