Långvariga symtom efter covid-19/postcovid
En del personer får långvariga besvär efter infektion med covid-19. Vissa beskriver långvarig trötthet, andfåddhet och hosta, men även andra typer av symtom har rapporterats. Man vet inte så mycket om varför det blir så, men tips på vägen finns.
Vad är postcovid?
Under slutet av 2019 började ett nytt coronavirus sprida sig, kallat SARS-CoV-2. Det nya coronaviruset orsakar sjukdomen covid-19, som kan yttra sig på olika sätt för olika personer. För vissa är det en lindrig förkylning, medan en del får en livshotande sjukdom.
Vissa som insjuknat i covid-19 får långvariga symtom med exempelvis trötthet eller andningsbesvär under flera månader efter infektionen. Det gäller även patienter som inte varit så pass sjuka att de sökt sjukvård eller varit inlagda.
Symtom
Vanliga symtom vid postcovid är långvarig hosta, trötthet, trötthet som försämras av ansträngning ("post-exertional malaise", PEM) och kognitiva besvär som minnes- och koncentrationssvårigheter. Dock har många olika symtombilder rapporterats, som andfåddhet, bröstsmärta, huvudvärk, låggradig feber som kommer och går, yrsel, muskelvärk och nedsatt eller påverkat luktsinne. En del som sedan tidigare har diabetes har rapporterat att deras diabeteskontroll försämrats avsevärt. En del beskriver svimningskänsla i upprest ställning, och då kan det röra sig om ett tillstånd som kallas posturalt ortostatiskt takykardisyndrom (POTS).
Även den mentala hälsan kan påverkas, särskilt om man har långvariga besvär som påverkar vardagen.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Orsak
Det är okänt varför vissa drabbas av postcovid. Olika teorier har föreslagits, bland annat felreglering av immunsystemet, påverkan på det innersta cellagret i blodkärl (endotel) och felreglering i vagusnervens och/eller hjärnstammens nervsignalering.
Diagnos
Diagnosen postcovid kan ställas om symtomen har börjat under eller efter en covid-19 infektion. Symtomen ska ha funnits i minst två månader och det ska ha gått minst tre månader sedan covid-19-infektionen började. Dessutom ska symtomen påverka vardagslivet och inte bero på en annan sjukdom.
För att ställa diagnosen är det viktigt att utesluta andra sjukdomar. Då behövs undersökning och ofta blodprov. Ibland görs också lungröntgen och EKG. Ytterligare undersökningar görs i vissa fall, beroende på vilka symtom som finns.
Behandling
Behandlingen syftar till att lindra symtom. Även vid sars och mers (andra coronavirusorsakade sjukdomar) samt efter lunginflammation drabbas en del av trötthet under en lång tid efter infektionen. Inte heller för dessa sjukdomar har man en utarbetad metod om hur tröttheten ska behandlas.
Feber, andningsbesvär, hosta och trötthet
Målet är att lindra symtomen i den grad det går. Om man exempelvis besväras av låggradig feber av och till rekommenderas febernedsättande läkemedel som paracetamol. För alla med olika typer av andningsbesvär, såsom långvarig hosta eller andfåddhet, rekommenderas andningsgymnastik.
Hos idrottsaktiva personer som inte längre kan träna som tidigare på grund av trötthet rekommenderas träning i upptrappningsschema. Det är dock omstritt hur mycket utmaning man bör utsätta kroppen för, och därför rekommenderas långsam upptrappning där man bör ta ett steg tillbaka i upptrappningsschemat vid tecken på svår trötthet efter fysisk aktivitet.
Nedan beskrivs förslag på en andningsövning, men för vissa kan det vara hjälpsamt att kontakta en fysioterapeut för genomgång.
Övningarnas mål är att normalisera andetagen igen:
- Sitt på en stol med bra stöd.
- Ta långsamma andetag, in via näsan och ut via munnen.
- Försök slappna av i bröstpartiet och axlarna, samt låt magen bukta ut i takt med andetagen.
- Tidsfördelningen inandning–utandning rekommenderas vara 1:2.
- Övningen bör göras under 5–10 minuter, men kan också göras under en längre tid.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Prognos
Prognosen är ännu okänd eftersom tillståndet är så pass nytt. Om man jämför med sars, mers och lunginflammation brukar trötthet, hosta med mera försvinna efter en tid men det skiljer sig på individnivå hur lång tid det tar.
Vill du veta mer
- Covid-19
- Posturalt ortostatiskt takykardisyndrom (POTS)
- Postcovid, långvariga symtom efter covid-19 – för vårdpersonal
- Covid-19 – för vårdpersonal
- Träna ditt luktsinne, 1177