Campylobacterinfektion
Vanlig smittkälla vid Campylobacterinfektion är fågelkött som inte är helt genomstekt. Typiska symtom är feber, magsmärtor och vattnig diarré.
Vad är Campylobacterinfektion?
Campylobacterinfektion är en infektion i tarmen orsakad av bakterierna Campylobacter jejuni eller Campylobacter coli.
Cirka 10 000 personer diagnostiseras årligen med campylobacterinfektion i Sverige.
Symtom
Typiska symtom vid Campylobacterinfektion är:
- Feber och influensaliknande symtom.
- Magsmärtor.
- Vattnig diarré som ofta är blandad med blod och slem.
Efter en till två dagar börjar symtomen ofta avta. Diarré kvarstår vanligen i en vecka. Magont kan dock finnas kvar i dagar till veckor efter att diarrén har slutat.
Orsak
Campylobacterbakterien leder till en inflammation i tarmslemhinnan, vilket ger nedsatt upptag av näringsämnen och vattnig diarré. Bakterierna som orsakar sjukdomen finns framför allt i:
- Infekterade livsmedel, framför allt fågelprodukter.
- Infekterat dricksvatten.
Smitta från person till person genom dålig handhygien kan också förekomma.
Så kan Viruseptin hjälpa dig att stå emot höstens förkylningar
Gör dig och familjen redo för hösten! Munspray, nässpray och sugtabletter från Viruseptin förebygger förkylning och influensasymtom, och förkortar sjukdomstiden om ni redan blivit sjuka.
Diagnos
Diagnosen ställs genom undersökning av avföringsprov. Ibland tas även blodprov för att bedöma om man har förlorat för mycket vätska.
Behandling
I början av diarréperioden, och vid ihållande lindrig sjukdom, rekommenderas rikligt med vätska:
- För barn som är två till tio år rekommenderas 100–200 mL vätska efter varje lös avföring.
- För vuxna rekommenderas mer vätska än vanligt.
- Undvik läsk och sportdrycker. Om man dricker dem, blanda med lika delar vatten.
Vätskeersättning är bra att ta om man kissar lite, vilket talar för uttorkning:
- Det bästa är att köpa färdig vätskeersättning, exempelvis på apotek.
- Man kan göra egen vätskeersättning: 1/2 tsk (2,5 mL) salt och 6 tsk/2 msk (30 mL) vanligt socker i en liter vatten. Det är viktigt att man använder exakta teskeds- och/eller matskedsmått. Salthalten är densamma som i tårar, så om man har gjort en vätskeersättning som smakar saltare än tårar har man doserat fel. Om man är osäker på vattnets kvalitet ska det först kokas och svalna av.
Sjukhusvård och antibiotika kan i sällsynta fall vara aktuellt vid mycket svår sjukdom.
Hur förebyggs smitta?
Förhindra smittspridning
God hygien med handtvätt efter toalettbesök och före matlagning är viktigt för att förhindra smittspridning. Så länge som man har diarré ska man inte gå till jobbet eller förskola/skola. Personer som arbetar med oförpackade livsmedel är skyldiga att omedelbart meddela sin arbetsledare om smittan.
Campylobacterinfektion är anmälningspliktig och räknas som allmänfarlig enligt smittskyddslagen. Läkaren som ställer diagnosen måste därför anmäla sjukdomen till smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.
Förebyggande åtgärder för undvika att drabbas
- Undvik dricksvatten av tvivelaktig kvalitet.
- Fågelkött bör vara helt genomstekt eller genomkokt innan man äter det.
- Använd inte opastöriserad mjölk.
- Förvara maten vid kyltemperatur (+4 °C) eller lägre temperatur.
- Tvätta händerna efter toalettbesök, efter kontakt med djur och före matlagning.
- Tvätta knivar, skärbrädor och köksutrustning som har blivit förorenade av råvaror. Använd olika skärbrädor och redskap för kött och grönsaker och för rått och färdiggrillat kött.
- Vid vistelse i områden med dåliga hygieniska förhållanden:
- Undvik okokta grönsaker, glass, frukt som inte kan skalas och vatten som inte säljs på flaska